Kuhinja

Kako da napravite vazdušaste domaće tortilje

Autor Lena Sudar

Domaće tortilje su prema ovom receptu savršeno vazdušaste, idealne za užinu i pripremu različitih meksičkih specijaliteta.

Kako da napravite vazdušaste domaće tortilje
Izvor: prt scr / yt / Natashas Kitchen

Sastojci:

  • 380 g brašna
  • 1,5 kašičice fine morske soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 5 kašika putera, omekšanog
  • 240 ml vrele vode, ili po potrebi
Savjet plus

Složite tople tortilje umotane u suvu kuhinjsku krpu. Kada se ohlade, prebacite ih u torbu sa patentnim zatvaračem da se ne osuše. Uživajte.

Recept za vazdušaste domaće tortilje:

Kako biste napravili ove tortilje, prvo u velikoj posudi umutite brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte omekšali puter i rukama umiješajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Mešajući rukama, malo po malo sipajte toplu vodu u tijesto. Ukapajte malo vode, a zatim mijesite i ponovo dodajte još vode ako je potrebno, da formirate ljepljivu kuglu tijesta koja se povlači od ivica posude.

Zatim prenesite tijesto na čistu radnu površinu. Mijesite 5 minuta dok ne postane mekano, elastično i glatko (tijesto će postati manje ljepljivo dok mijesite). Lagano nauljite lim za pečenje i list plastične folije. Odsijecite loptice od testa (veličine loptice za golf), svaku uvaljajte u lopticu na pultu. Stavite loptice od tijesta na nauljeni pleh i prekrijte nauljenom plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 20-30 minuta.

Prethodno zagrijte veliki tiganj na srednjoj vatri dok ne bude baš vruć. Lagano pobrašnite radnu površinu. Stavite jednu kuglu tijesta preko površine, pospite je brašnom i lagano prstima poravnajte. Mijesite oklagijom tako svaku kuglicu, dok ne dobijete oko vrlo tanak krug prečnika 25 cm.

Pecite na vrelom tiganju oko 20-30 sekundi po strani dok se ne stvore mjehurići na površini zlatno-smeđe boje, a zatim okrenite i pecite još 20 sekundi.

StvarUkusa