Kaserola od piletine i spanaća, zapečena u bijelom sosu je savršen obrok za porodicu, prepun različitih ukusa i korisnih namirnica.

Sastojci:
- 3 kašike putera
- 200 g sjeckanog crnog luka
- 6 srednjih čenova bijelog luka, tanko isječenih
- 2 kašičice mješavine suvih začina po želji
- ¼ kašičice mljevene crvene paprike
- 1 ¾ kašičice soli
- 3 kašike brašna
- 600 ml punomasnog mlijeka
- 120 g krem sira
- 950 g isjeckane pečene piletine
- 700 g kuvanog bijelog pirinča
- 280 g smrznutog sjeckanog spanaća, odmrznutog i osušenog
- 2 kašike svježeg limunovog soka
- 1 kašičica limunove kore
- 230 g mocarela sira, isjeckanog
- 60 g rendanog parmezana
Recept za kaserolu od piletine i spanaća:
Kako biste napravili kaserolu od piletine i spanaća, prvo zagrijte rernu na 175 stepeni C i postavite stalak u gornji dio rerne. Premažite posudu za pečenje uljem.
Otopite puter u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk, bijeli luk, suve začine, mljevenu crvenu papriku i ¾ kašičice soli, pa pržite često miješajući, dok luk ne omekša i postane providan, oko 4 minuta. Umiješajte brašno i pržite neprestano miješajući, 1 minut.
Postepeno dodajte mlijeko i kuvajte uz stalno miješanje dok se malo ne zgusne, oko 3 minuta. Dodajte krem sir i preostalu 1 kašičicu soli i nastavite da kuvate dok se ne sjedini. Skinite sa vatre i umiješajte isjeckanu piletinu, kuvani pirinač, spanać, limunov sok i limunovu koricu, dok se potpuno ne sjedine.
Prebacite smjesu u pripremljenu posudu za pečenje i rasporedite u ravnomjernom sloju. Pospite ravnomerno mocarelom i parmezanom. Pecite u zagrijanoj rerni dok se sir ne otopi, oko 15 minuta. Uživajte!
BONUS VIDEO