• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da napravite med od maslačka

Med od maslačka možete da pravite upravo sada, jer mu je sezona i uživaćete u njemu dug vremenski period.

 Recept za med od maslačka Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 125 g glava maslačka, bez stabljika
  • 2 tanke kriške limuna
  • 500 ml vode
  • 450 g šećera
Zašto je koristan med?

Med ima antioksidativna, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Prirodni med posjeduje nevjerovatne antioksidativne osobine, koje pomažu u zaštiti tvojih ćelija od oštećenja nastalih usljed starenja i izlaganja toksinima. Bogat je flavonoidima, fenolnom kiselinom, vitaminom C i mnogim drugim nutrijentima.

Recept za med od maslačka:

Kako biste napravili med, sakupite maslačak i svaki cvijet malo protresite preko činije da biste uklonili insekte. Maslačak i kriške limuna stavite u manju šerpu i prelijte vodom. Stavite lonac na ringlu na tihu vatru i lagano dovedite do ključanja. Ostavite mješavinu da lagano krčka nekoliko minuta, a zatim isključite vatru, poklopite šerpu i ostavite da odstoji nekoliko sati.

Nakon što je mješavina maslačka natopljena, procijedite je kroz komad muslina ili čistu kuhinjsku krpu da biste sklonili glavice maslačka, dobro ih stisnite da izbacite sve do posljednje kapi tečnosti. Izmjerite tečnost koju ste izdvojili, bilo u mjernom bokalu ili pomoću kuhinjske vage (1g = 1ml vode). Trebalo bi da imate oko 450 ml tečnosti.

Tečnost stavite u veliki lonac i dodajte istu količinu šećera, pa ako imate 450 ml tečnosti dodajte 450 g granuliranog šećera. Uključite vatru na srednje nisku i miješajte dok se sav šećer ne rastvori. Zatim pojačajte toplotu i dovedite do ključanja i kuvajte mješavinu od 5-15 minuta.

Često testirajte med uzimanjem po malo na kašiku i stavljanjem na tanjir, ako se i malo zgusne spreman je. I dalje će izgledati veoma tečno u tiganju, ali će se znatno zgusnuti kako se ohladi. Stavite smjesu u toplu sterilisanu teglu, dok je još vruća. Možete ga koristiti do 6 mjeseci. Uživajte! 

(StvarUkusa/Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop