Gusta proljećna čorba sa raznim povrćem okrepljuje i prepuna je vitamina.

Sastojci:
- 2 kašike putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 80 g luka isječenog na kockice
- 50 g narezanog celera
- 130 g sjeckane šargarepe
- 1 kašika sitno nasjeckanog bijelog luka
- 100 g sjeckane boranije
- 100 g narezanih pečuraka
- 90 g cvjetova brokolija
- 165 g zamrznutih zrna kukuruza
- 1 kašičica sušene majčine dušice
- 1 kašičica sušenog origana
- 3 kašike višenamjenskog brašna
- 1 l punomasnog mlijeka
- 480 ml povrtnog bujona
- ½ kašičice soli ili po ukusu
- ½ kašičice crnog bibera
Recept za gustu proljećnu čorbu:
Kako biste napravili gustu čorbu, prvo zagrijte 2 kašike putera i 1 kašiku maslinovog ulja u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte 80 g luka isječenog na kockice, celer isječen na kolutove i sjeckanu šargarepu. Kuvajte 3-4 minuta dok luk ne omekša, povremeno miješajući.
Umiješajte 1 kašiku sjeckanog bijelog luka, boraniju, pečurake, cvjetove brokolija i smrznuta zrna kukuruza. Kuvajte 2-3 minuta. Pomiješajte 1 kašičicu sušene majčine dušice, 1 kašičicu sušenog origana i 3 kašike brašna, neprestano miješajući 1-2 minuta.
Polako sipajte mlijeko i povrtni bujon, neprestano miješajući. Pustite da lagano provri, a zatim smanjite vatru. Probajte i začinite, pa ostavite da krčka 6-7 minuta, povremeno miješajući, dok se ne zgusne.
(StvarUkusa/Mondo)