Uskršnje pecivo u obliku zeca je punjeno mješavinom suvog voća i posuto laticama badema.

Sastojci:
- 450 ml toplog mlijeka
- 850-900 g pšeničnog brašna
- 2 kašike šećera
- 2 kašičice kardamona
- 10 g vanilinog šećera
- 100 g grčkog jogurta
- 2 jajeta + 1 žumance
- 100 g putera
- 1/2 kašičice soli
- 13 g svježeg kvasca
Za fil:
- 100 g mešanog sušenog voća
Za ukras:
- latice badema
Recept za uskršnje pecivo u obliku zeca:
Kako biste napravili ovo pecivo, prvo u činiju ubacite kvasac, pa dodajte 2 kašike šećera, 2 kašičice kardamona, vanilin šećer i toplo mlijeko, pa promiješajte metlicom. U smjesu razbijte dva jajeta. A zatim dodajte grčki jogurt, kao otopljeni puter.
Opet sve pomiješajte metlicom. Potom u smjesu prosijte 500 g brašna, pa dodajte 1 kašičicu soli. Dobro promiješajte drvenom varjačom. Prosijte još 30-400 g brašna i nastavite da mijesite tijesto rukama.
Nakon toga prebacite tijesto na radnu površinu i premažite ga uljem. Nastavite da ga mijesite dok ne postane glatko. Nauljite činiju, pa prebacite tijesto u nju.
Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom mjestu 50-60 minuta. Tijesto prebacite na radnu površinu i opet ga premijesite pa ga isjecite na dva jednaka dijela. Jedan dio malo premijesite i prebacite ga na radnu površinu. Isjecite ga na tri jednaka dijela i formirajte loptice.
Pokrijte ih i ostavite da odstoje 10 minuta. Razvucite prvu lopticu oklagijom, pa urolajte u cijev. Sve ponovite sa sve tri loptice. Od tih cijevi ispletite pletenicu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje, pa pokrijte kuhinjskom krpom.
Zatim uzmite drugu loptu tijesta i podijelite je na 8 dijelova. Od svih dijelova formirajte loptice i pokrijte ih kuhinjskom krpom. Razvaljajte svaku kuglicu oklagijom, pa napunite mješavinom sušenog voća i opet spojite u lopticu. Jednu kuglu oblikujte u oblik elipse, a druga neka bude potpuno okrugla.
Na pleh obložen papirom za pečenje stavite elipsasti krug da bude trup zeca, a kuglu da bude gore kao glava. Preostala četiri komada tijesta na isti način pripremite. Samo oblikujte četiri manje kuglice i stavite ih dvije sa strane trupa kao ruke i dvije dolje poput nogu.
Zatim dvije kuglice tijesta razvaljajte i oblikujte od njih dvije cijevi, pa ih isprepletite i presjecite na dva dijela. To će biti uši zeca. Od preostalog tijesta napravite usta, nos i brkove, a umjesto očiju stavite dva veća komada suvog grožđa. Pomiješajte 1 žumance i 1 kaščicu mlijeka pa premažite tijesto.
Ukrasite i pletenicu i zeca listićima badema. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Nakon toga pustite da se prohladi i servirajte.
(MONCDO/Stvar ukusa)