• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskršnje pecivo s bademima i suvim voćem u obliku zeca

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Uskršnje pecivo u obliku zeca je punjeno mješavinom suvog voća i posuto laticama badema.

 Recept za uskršnje pecivo u obliku zeca Izvor: prt scr / yt / Bäckergeheimnisse

Sastojci:

  • 450 ml toplog mlijeka
  • 850-900 g pšeničnog brašna
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašičice kardamona
  • 10 g vanilinog šećera
  • 100 g grčkog jogurta
  • 2 jajeta + 1 žumance
  • 100 g putera
  • 1/2 kašičice soli
  • 13 g svježeg kvasca

Za fil:

  • 100 g mešanog sušenog voća

Za ukras:

  • latice badema
Kako da umesite domaće testo?

Uzmite kesu sa zip zatvaračem pa u nju ubacite sve navedene sastojke za tijesto. Zatvorite pa rukama umiješajte sastojke preko kese. Kesu potopite u činiju sa toplom vodom na pola sata, potom otvorite, dodajte 1/4 šolje brašna, izvadite iz vode, ponovo "promiješajte" rukama i ostavite da se diže 1 sat. Nakon sat vremena izvadite tijesto na radnu površinu, premijesite malo i podijelite na 3 dijela. Svaki dio razvaljajte u oblik štapića pa ispletite pletenicu. Prebacite je u pleh, premažite žumancetom i pospite susamom, pa pecite na 180 stepeni pola sata.

Recept za uskršnje pecivo u obliku zeca:

Kako biste napravili ovo pecivo, prvo u činiju ubacite kvasac, pa dodajte 2 kašike šećera, 2 kašičice kardamona, vanilin šećer i toplo mlijeko, pa promiješajte metlicom. U smjesu razbijte dva jajeta. A zatim dodajte grčki jogurt, kao otopljeni puter.

Opet sve pomiješajte metlicom. Potom u smjesu prosijte 500 g brašna, pa dodajte 1 kašičicu soli. Dobro promiješajte drvenom varjačom. Prosijte još 30-400 g brašna i nastavite da mijesite tijesto rukama.

Nakon toga prebacite tijesto na radnu površinu i premažite ga uljem. Nastavite da ga mijesite dok ne postane glatko. Nauljite činiju, pa prebacite tijesto u nju.

Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom mjestu 50-60 minuta. Tijesto prebacite na radnu površinu i opet ga premijesite pa ga isjecite na dva jednaka dijela. Jedan dio malo premijesite i prebacite ga na radnu površinu. Isjecite ga na tri jednaka dijela i formirajte loptice.

Pokrijte ih i ostavite da odstoje 10 minuta. Razvucite prvu lopticu oklagijom, pa urolajte u cijev. Sve ponovite sa sve tri loptice. Od tih cijevi ispletite pletenicu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje, pa pokrijte kuhinjskom krpom.

Pročitajte još

Zatim uzmite drugu loptu tijesta i podijelite je na 8 dijelova. Od svih dijelova formirajte loptice i pokrijte ih kuhinjskom krpom. Razvaljajte svaku kuglicu oklagijom, pa napunite mješavinom sušenog voća i opet spojite u lopticu. Jednu kuglu oblikujte u oblik elipse, a druga neka bude potpuno okrugla.

Na pleh obložen papirom za pečenje stavite elipsasti krug da bude trup zeca, a kuglu da bude gore kao glava. Preostala četiri komada tijesta na isti način pripremite. Samo oblikujte četiri manje kuglice i stavite ih dvije sa strane trupa kao ruke i dvije dolje poput nogu.

Zatim dvije kuglice tijesta razvaljajte i oblikujte od njih dvije cijevi, pa ih isprepletite i presjecite na dva dijela. To će biti uši zeca. Od preostalog tijesta napravite usta, nos i brkove, a umjesto očiju stavite dva veća komada suvog grožđa. Pomiješajte 1 žumance i 1 kaščicu mlijeka pa premažite tijesto.

Ukrasite i pletenicu i zeca listićima badema. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Nakon toga pustite da se prohladi i servirajte

(MONCDO/Stvar ukusa)

Pročitajte još

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bljak

Ovo se prodaje po Zapadu. Loše pecivo, slatko, nikakvo.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop