Pržena piletina i tikvice su idealne ako ne želite obilan i težak obrok, a brzo i lako se prave.
Sastojci:
- 450 g pilećeg filea, tanko isječenog na komadiće veličine zalogaja
- 4 kašike soja sosa
- 2 kašičice jabukovog sirćeta, podijeljene
- 2 kašičice šećera, podijeljene
- 1 kašika sitno nasjeckanog svežeg đumbira
- 3 čena sitno nasjeckanog bijelog luka
- 2 kašike vode
- 1 kašičica kukuruznog skroba
- ¼ kašičice tucane paprike
- 2 srednje tikvice
- 1 veliki ljubičasti luk
- 2 kašike maslinovog ulja
- sjeckani mladi luk za ukrašavanje
Recept za prženu piletinu i tikvice:
Kako biste pripremili piletinu, prvo u velikoj posudi pomješajte piletinu, 1 kašiku soja sosa, 1 kašičicu jabukovog sirćeta i 1 kašičicu šećera. Ostavite sa strane dok pripremate preostale sastojke. U maloj posudi pomješajte preostale 3 kašike soja sosa, preostalu kašičicu jabukovog sirćeta, preostalu kašičicu šećera, đumbir, bijeli luk, vodu, kukuruzni skrob i tucanu papriku. Ostavite sa strane.
Odsecite vrhove tikvica. Presjecite ih po dužini na pola, a zatim stavite ravne, presječene strane na kuhinjsku površinu. Isecite poprečno na polumjesece debljine oko 6 mm. Tanko isjeckajte crni luk. U širokom tiganju zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja na jakoj vatri. Kada se ulje zagrije, dodajte piletinu i tečnost u kojoj ste je marinirali. Pržite dok piletina ne porumeni spolja, oko 3 do 4 minuta. Izvadite na tanjir.
Zagrijte preostalu kašiku ulja. Dodajte crni luk. Pržite dok ne omekša i ne počne da rumeni, 4 do 5 minuta.
Još jednom promješajte sos, pa ga dodajte u tiganj. Ostavite da se krčka 30 sekundi, pa dodajte isječene tikvice. Kuvajte samo dok tikvice ne počnu da omekšavaju, još oko 3 minuta. Sklonite sa vatre, pa dodajte piletinu koju ste stavili na stranu. Servirajte toplo, posuto mladim lukom, po želji. Uživajte!
(Stvar ukusa/MONDO)