Kuhinja

Najlakša domaća pica sa tečnim tijestom - bez miješenja i bez čekanja

Autor Aleksandra Ljubičić

Pica sa tečnim tijestom će postati vaš novi favorit.

Najlakša domaća pica sa tečnim testom - bez mešenja i bez čekanja
Izvor: Printscreen/Youtube/Alina FooDee

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 ml kefira
  • 160 g brašna
  • 1 jaje
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika biljnog ulja

Za fil:

  • 160 g sira
  • 150 g šunke
  • 3 - 4 šampinjona
  • po ukusu crnog luka

Priprema:

Ova pica je pravi spas kad nemate vremena da mijesite tijesto – sve se samo izmiješa, izlije u pleh i peče. Tečno tijesto je mekano, a fil bogat i sočan. Idealan brzinski ručak ili večera.

Savjet:

Možete dodati i malo rendanog kačkavalja odozgo pred kraj pečenja za zlatnu koricu.

Umutite jaje sa kefirom, uljem, solju i šećerom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i promiješajte da dobijete glatku tečnu masu, gušću od smjese za palačinke.

Isjeckajte šunku, sir, pečurke i crni luk.

Podmažite pleh (ili obložite papirom za pečenje) i sipajte tijesto. Ravnomjerno rasporedite fil preko tečnog tijesta. Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne porumeni.

Bonus video