Spasovdanska cicvara je jednostavno jelo bogatog ukusa koje se prenosi s koljena na koljeno i neizostavno je na prazničnoj trpezi.
Sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 2 kašike domaćeg kajmaka
- 2 kašike sitnog bijelog sira (ili feta)
- 100 g kukuruznog brašna (sitnije mljeveno)
- 1 kašika putera ili masti
- so po ukusu
Priprema:
Za Spasovdan, kad se porodica okuplja, kuća miriše na vruću pogaču, jagnjeće pečenje i svježu salatu – ne smije da izostane ni cicvara. To je ono jelo koje se kuva od par sastojaka koje svako domaćinstvo ima. Nema Spasovdana bez ove zlatne kaše koja nas vraća u detinjstvo i budi mirise rodne kuće.
U šerpu sipajte mlijeko i zagrijte ga na srednjoj vatri. Dodajte kajmak i sir pa miješajte dok se ne rastope i mljeko ne postane kremasto. Polako dodajte kukuruzno brašno, neprestano miješajući da se ne stvore grudvice. Smanjite vatru i kuvajte uz stalno miješanje dok se masa ne zgusne i ne počne da se odvaja od ivica šerpe (oko 10 minuta).
Na kraju dodajte kašiku putera ili masti i miješajte dok se lijepo ne sjedini. Posolite po ukusu, sklonite sa vatre i odmah služite toplo.
Cicvara nije samo jelo – to je miris djetinjstva, praznika i okupljanja. Idealna je za posluženje uz kuvana jaja, mladi luk i pogaču, baš onako kako se to radi za Spasovdan.
Bonus video