Kuhinja

Samo od čitanja ovog recepta kreće voda na usta: Kuvane breskve sa viskijem i sladoledom od vanile

Autor Vesna Kerkez

Kuvane breskve sa viskijem i sladoledom od vanile su savršen ljetni desert, mekan, kremast i osvježavajuć.

Kuvane breskve sa viskijem i sladoledom
Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kašika putera
  • 950 g isjeckanih breskvi
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 45 ml viskija
Zašto je korisno da jedete breskve?

Prije svega, breskva je bogata mikroelementima i antioksidansima. Takođe, prirodna slatkoća breskvu čini dobrom zamjenskom namirnicom za prerađene slatkiše. Hlorogena kiselina, jedan od glavnih antioksidanasa u breskvi, pomaže uklanjanju slobodnih radikala, i smanjuje efekte starenja i nastanak hroničnih bolesti. Breskva sadrži čak 10 različitih vitamina, poput vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacina, folata i pantotenske kiseline. Od minerala sadrži kalijum, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan, gvožđe i kalcijum. Samim time je dobra za zdaravlje crvenih krvnih zrnaca, kostiju i nervnog sistema.

Recept za kuvane breskve sa viskijem i sladoledom od vanile:

Kako biste pripremili breskve na ovaj način, prvo istopite puter u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte breskve i krčkajte ih oko 10 minuta, povremeno miješajući. Umiješajte smeđi šećer, vanilin ekstrakt i viski, pa krčkajte na srednjoj vatri oko 20 minuta, dok breskve ne omekšaju, a sos ne potamni.

(MONDO/Stvar ukusa)