• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tikvice punjene mesom i povrćem, pa zapečene u rerni

Autor mondo.ba

Tikvice punjene mesom i povrćem, pa zapečene u rerni djeluju kao običan obrok, a zapravo su raskošne i prepune slojeva.

 Recept za zapečene tikvice sa povrćem i mesom Izvor: prt scr / yt / Kochträume

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • paradajz sos
  • 1 kašika mješavine začinskog bilja
  • komadić putera
  • 1 šargarepa
  • 1 luk
  • 300 g mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 kašika korijandera
  • 1 kašika slatke paprike
  • 1 kašika soli

Za sloj sa jajima:

  • 1 luk
  • 2 čena bijelog luka
  • šaka peršuna
  • 2 kuvana jajeta
  • 100 g čedara
  • 1 mladi luk
  • 2 kašike majoneza
  • mljeveni biber po želji
  • so
  • 150 g kačkavalja
Zašto je zdravo jesti tikvice?

Tikvice imaju malo kalorija. Bogate su vlaknima koja su dobra za probavu i utiču na smanjenje upalnih procesa u organizmu, ali i doprinose tome da nivo šećera i holesterola u krvi bude u granicama normale. Tikvice su dobar izvor vitamina A, C, K, kalijuma, mangana i magnezijuma. U tikvicama vitamin A postoji u formi beta-karotena, koji je poznat kao snažan antioksidans.

Recept za tikvice punjene mesom i povrćem:

Kako biste pripremili tikvice na ovaj način, prvo isecite poprečno dve tikvice na veće komade, pa ih kašikom izdubite, ali ne dokraja. Poređajte ih u vatrostalnu posudu. U činijici pomešajte paradajz sos i dodajte mješavinu začinskog bilja, pa promješajte. Četkicom premažite udubljenja u tikvicama ovom smjesom.

Zatim izrendajte šargarepu, pa otopite puter na tiganju i dodajte šargarepu. Iseckajte crni luk, pa ga dodajte u tiganj i pržite sa šargarepom. Ovom smjesom napunite tikvice.

U činiji pomješajte mljeveno meso, jedno jaje i kašiku korijandera, kašičicu paprike i soli. Opet otopite puter u tiganju i zatim isjeckajte 1 glavicu crnog luka. Propržite luk na puteru, pa izrendajte ili isjeckajte bijeli luk i ubacite crni i beli luk u meso. Isjeckajte peršun i dodajte ga u meso pa sve izmješajte rukom.

Oblikujte u ruci lopticu od mesa pa stavite na svaku tikvicu po jednu lopticu. Zatim izrendajte dva jajeta, i prebacite u jedan tanjir. Izrendajte čedar sir i ubacite u tanjir.

Zatim isjeckajte zeleni dio mladog luka i dodajte u tanjir, pa sipajte preko svega dvije kašike majoneza. Pobiberite i posolite i sve dobro izmješajte. Pa stavite na tikvice preko mesa po kašiku ove smjese na svaku tikvicu.

Zatim izrendajte kačkavalj, i stavite na gomilicu na svaku tikvicu. Ubacite tikvice u rernu i pecite pola sata na 180 stepeni C. Izvadite iz rerne i uživajte. 

(Stvar ukusa/MONDO)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop