Tikvice punjene mesom i povrćem, pa zapečene u rerni djeluju kao običan obrok, a zapravo su raskošne i prepune slojeva.

Sastojci:
- 2 tikvice
- paradajz sos
- 1 kašika mješavine začinskog bilja
- komadić putera
- 1 šargarepa
- 1 luk
- 300 g mljevenog mesa
- 1 jaje
- 1 kašika korijandera
- 1 kašika slatke paprike
- 1 kašika soli
Za sloj sa jajima:
- 1 luk
- 2 čena bijelog luka
- šaka peršuna
- 2 kuvana jajeta
- 100 g čedara
- 1 mladi luk
- 2 kašike majoneza
- mljeveni biber po želji
- so
- 150 g kačkavalja
Recept za tikvice punjene mesom i povrćem:
Kako biste pripremili tikvice na ovaj način, prvo isecite poprečno dve tikvice na veće komade, pa ih kašikom izdubite, ali ne dokraja. Poređajte ih u vatrostalnu posudu. U činijici pomešajte paradajz sos i dodajte mješavinu začinskog bilja, pa promješajte. Četkicom premažite udubljenja u tikvicama ovom smjesom.
Zatim izrendajte šargarepu, pa otopite puter na tiganju i dodajte šargarepu. Iseckajte crni luk, pa ga dodajte u tiganj i pržite sa šargarepom. Ovom smjesom napunite tikvice.
U činiji pomješajte mljeveno meso, jedno jaje i kašiku korijandera, kašičicu paprike i soli. Opet otopite puter u tiganju i zatim isjeckajte 1 glavicu crnog luka. Propržite luk na puteru, pa izrendajte ili isjeckajte bijeli luk i ubacite crni i beli luk u meso. Isjeckajte peršun i dodajte ga u meso pa sve izmješajte rukom.
Oblikujte u ruci lopticu od mesa pa stavite na svaku tikvicu po jednu lopticu. Zatim izrendajte dva jajeta, i prebacite u jedan tanjir. Izrendajte čedar sir i ubacite u tanjir.
Zatim isjeckajte zeleni dio mladog luka i dodajte u tanjir, pa sipajte preko svega dvije kašike majoneza. Pobiberite i posolite i sve dobro izmješajte. Pa stavite na tikvice preko mesa po kašiku ove smjese na svaku tikvicu.
Zatim izrendajte kačkavalj, i stavite na gomilicu na svaku tikvicu. Ubacite tikvice u rernu i pecite pola sata na 180 stepeni C. Izvadite iz rerne i uživajte.
(Stvar ukusa/MONDO)