Kuhinja

Tikvice u sosu od paradajza i paprike - starinsko jelo bez mesa koje se brzo sprema

Autor Vesna Kerkez

Tikvice u sosu od paradajza i paprike su starinsko jelo bez mesa koje se priprema brzo, a donosi bogat ukus ljeta na tanjir.

Tikvice u sosu od paradajza i paprike - starinsko jelo bez mesa koje se brzo sprema
Izvor: Printscreen/Youtube/ВІКА -Простые Рецепты

Sastojci:

Za tikvice:

  • 2 tikvice 
  • So po ukusu
  • Brašno za pohovanje
  • Biljno ulje za prženje

Za sos:

  • 1 paprika 
  • 2 paradajza
  • 3 - 4 čena bijelog luka
  • 1,5 kašika sirća
  • So i biber po ukusu
  • Biljno ulje za prženje

Priprema:

Kad krenu prve domaće tikvice, evo kako da ih spremite na jednostavan, a nevjerovatno ukusan način – uz papriku, paradajz i bijeli luk. Hrskavo, sočno i mirisno, ovo jelo je pravo ljetno zadovoljstvo koje može da stoji i posluži se i hladno.

Savjet:

Što duže tikvice odstoje u sosu, to će biti aromatičnije – odlične su i hladne, pa ih možete spremiti unaprijed.

Isjecite tikvice na kolutove, posolite ih i ostavite da odstoje 10 minuta kako bi pustile vodu. Uvaljajte svaki krug tikvice u brašno i pržite na vrelom ulju s obe strane dok ne dobiju zlatnu boju. Ocijedite ih na tanjiru.

U čistom tiganju zagrijte malo ulja i propržite sitno sjeckanu papriku dok ne omekša. Dodajte sitno sjeckan paradajz, sirće, so i biber. Kuvajte par minuta dok povrće ne omekša i ne zgusne se. Na samom kraju dodajte sitno sjeckan bijeli luk, promiješajte i odmah isključite ringlu. Prelijte pržene tikvice ovim sosom, pokrijte i ostavite da odstoji oko 15 minuta.

(MONDO/Stvar ukusa)