Ukusno, kremasto i osvježavajuće jelo koje spaja piletinu, povrće i aromatični pesto u jedan savršen zalogaj.

Sastojci:
- 2 pileća filea
- So, crni biber (po ukusu)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena bijelog luka
- 1 manja glavica karfiola
- pola tikvice
- 200 g tjestenine po izboru
- 1 kašičica soli
- Sušeni bosiljak
- korijander po želji
- Kašika pinjola (ili orasi kao zamjena)
- 250 ml povrtne ili pileće čorbe
- 170 g rendanog parmezana
- Svježa mirođija (po ukusu)
Priprema:
Ova pasta je savršena za porodični ručak, a dovoljno laka i za večeru poslije napornog dana.
Isjeckajte pileći file na sitne komade, posolite i pobiberite po ukusu. Sitno isjeckajte crni i bijeli luk, a tikvicu i karfiol nasjeckajte na sitnije kockice. U velikoj tiganju propržite piletinu na malo ulja dok ne porumeni. Dodajte luk i bijeli luk, pa dinstajte dok sve ne omekša. Dodajte tikvice i karfiol, sipajte 250 ml čorbe, poklopite i dinstajte 10-ak minuta dok povrće ne omekša.
U međuvremenu skuvajte tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Ocijedite je i sačuvajte malo vode od kuvanja.
U tiganj sa mesom i povrćem dodajte bosiljak, cilantro i pinjole (ili mljevene orahe), pa promiješajte. Dodajte kuvanu tjesteninu u tiganj, izmješajte sve, dodajte rendani parmezan i malo vode od kuvanja ako treba da se razrijedi sos. Po želji dodajte sitno sjeckani svjež kopar pred kraj.
Poslužite toplo, pospite još parmezana odozgo i uživajte!
(Stvar ukusa/Mondo)