Kuhinja

Lagan obrok: Krofne od tikvica po grčkom receptu

Autor Aleksandra Ljubičić

Hrskave krofnice od tikvica sa feta sirom pravi su užitak za sve ljubitelje laganih, ukusnih zalogaja.

Krofne od tikvica po grčkom receptu
Izvor: Printscreen/Youtube/RecipeTin Eats

Sastojci:

  • 1 veća ili 2 manje tikvice
  • 1/4 kašičice soli 

Smjesa za pohovanje:

  • pola šolje brašna
  • 1 šolja  prezli 
  • 2 jajeta
  • 3/4 šolje sitno sjeckanog mladog luka (samo bijela i svijetlozelena stabljika)
  • pola šolje narendanog tvrdog sira
  • 1 kašika suvog origana 
  • 2 čena bijelog luka, sitno isjeckana
  • pola kašičice kuhinjske soli
  • 150 g grčkog feta sira, izmrvljenog

Priprema:

Hrskave krofnice od tikvica pune su mediteranskog ukusa, spojene sa aromatičnim feta sirom i začinima. Ove krofnice su savršen prilog ili lagani obrok, lako se prave i oduševiće vas svakim zalogajem. Idealne su za sve prilike kad poželite nešto brzo, ukusno i hrskavo.

Savjet:

Dobro cijedite tikvice prije pravljenja krofnica kako bi one tokom pečenja ostale hrskave, a ne vlažne i mekane. Za još bolju hrskavost, krofnice poprskajte maslinovim uljem i tokom pečenja ih okrenite da dobiju ravnomernu zlatnu boju.

Zagrijte rernu na 200°C.

Narendajte tikvice, posolite, promiješajte rukama i ostavite da odstoje 30 minuta da puste vodu. Poslije toga, šaku po šaku, dobro iscijedite tikvice da izvučete što više tečnosti i stavite u činiju.

U činiju sa tikvicama dodajte sve sastojke za smjesu osim feta sira i dobro izmiješajte. Zatim dodajte feta sir i lagano umiješajte.

Kašikom vadite smjesu i pravite male valjke ili „krofnice“. Rasporedite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Poprskajte obilno sprejom sa maslinovim uljem i pecite 30 minuta, a na polovini vremena ih okrenite da se ravnomjerno ispeku. Ako želite, poslije 20 minuta ih ponovo lagano pošpricajte uljem za ekstra hrskavost. Kada postanu zlatno-smeđi i hrskavi, izvadite iz rerne. 

Bonus video