Recept

Ljetna obrok salata sa kuvanim jajima i krastavcima

Autor Aleksandra Ljubičić

Ova salata sa jajima i povrćem savršena je za vruće ljetne dane kada vam treba brz i hladan obrok.

Letnja obrok salata sa jajima i povrćem
Izvor: Printscreen/Youtube/Recetas de Esbieta

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 5 kiselih krastavaca
  • 2 kobasice (kuvane ili blago pečene)
  • 1 mali crni luk
  • 1 kuvano jaje
  • 100 ml soka od kiselih krastavaca
  • 1 kašika senfa 
  • 100 ml ulja
  • 50 ml kravljeg mlijeka
  • So po ukusu

Priprema:

Ova salata je pravo ljetno jelo – hladna, kremasta, a bogata krompirom, jajima, povrćem i kobasicom. Može da stoji u frižideru, lako se nosi na posao ili piknik, i savršena je kad vam ne prija vruć ručak.

Savjet:

Za dodatnu svježinu, ubacite šaku sjeckanog peršuna ili mladog luka.

Skuvajte krompir u ljusci, oljuštite i isjecite na kockice. Kisele krastavce, kobasice, luk i jaje sitno nasjeckajte i dodajte krompiru.

U posebnoj činiji umutite senf, mlijeko, sok od krastavaca i ulje – dok ne dobijete kremasti preliv. Prelijte preko salate, dodajte so po ukusu i sve lagano promiješajte. Ostavite da se dobro ohladi prije služenja.

(MONDO/Stvar ukusa)