Ova salata od pice spaja sve omiljene ukuse u laganom, osvježavajućem obroku idealnom za tople ljetnje dane.
Sastojci:
Za dresing:
- 60 ml crvenog vinskog sirćeta
- 1 kašičica paradajz pirea
- 2 kašičice senfa
- ½ kašičice šećera
- 1 i po kašičica suvog origana
- 1 kašičica belog luka u prahu (ili 1 čen sitno pasiranog)
- ½ kašičice soli
- 1 ravna kašičica mlevenog crnog bibera
- 180 ml maslinovog ulja (ekstra devičanskog)
Za salatu:
- 150–170 g dimljene ili blago ljute kobasice (npr. kulen, pečenica), isječene na tanke kolutove
- 150 g mini kuglica mocarele ili obične mocarele isječene na kocke
- 80 g crnih maslina, isječenih
- 1 manja glavica crvenog luka, tanko isječena
- 2 šolje miješane sjeckane paprike (žuta, crvena, zelena)
- 200 g miješane salate (matovilac i rukola)
- 200 g sjeckane zelene salate
- 40 g rendanog parmezana ili domaćeg tvrdog sira
Za serviranje:
- 4 štapića hljeba (kupovni ili domaći)
Priprema:
Ako volite ukuse pice, ali želite nešto laganije i osvežavajuće – ova salata je pravo rješenje. Hrskavo povrće, sir, suhomesnato i preliv pun ukusa spajaju se u obrok koji može da zameni ručak. Brzo se sprema, ne traži kuvanje, a izgleda bogato i primamljivo.
U teglu sa poklopcem stavite sirće, paradajz pire, senf, so, biber, bijeli luk, šećer, origano i maslinovo ulje. Dobro promućkajte dok se sastojci ne povežu. Probajte i po potrebi dodatno začinite.
U velikoj činiji složite sve sastojke za salatu: kobasicu, mocarelu, masline, crveni luk, papriku i zelenu salatu. Neposredno prije služenja, dodajte oko pola dresinga u činiju i sve dobro promiješajte. Po želji dodajte još preliv. Na kraju pospite rendanim sirom i poslužite sa toplim štapićima hleba.
Bonus video