Kuhinja

Zaboravite klasičnu picu – ova punjena vekna je hit

Pica vekna je ona vrsta jela koja nestane prije nego što se ohladi – taman dok je siječete, već nestaju parčići s tanjira.

Pica vekna isečena na rolate
Izvor: Printscreen/Youtube/Cocos-tasty

Sastojci:

  • 1 pakovanje gotovog tijesta (lisnato, pizza ili tanko dizano)
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • ½ kašičice origana
  • So, biber, bijeli luk u prahu – po ukusu
  • 100 g šunke (po izboru)
  • 50 g pečuraka (tanko sječenih)
  • 1 mala glavica crnog luka (sitno sjeckana)
  • 100 g rendane mocarele
  • 1 žumanjce (za premazivanje)

Priprema:

Kad vam dosadi klasična pica, a ipak vam se jede nešto slično – pica vekna je pravi izbor. Pravi se od razvučenog tijesta, puni se omiljenim sastojcima kao prava pica, urola kao savijača, pa se peče cijela i na kraju siječe na fine rolate.

Hrskava spolja, sočna iznutra, savršena je za grickanje, druženja, užinu za školu, pa čak i večeru kad hoćete da oduševite sve za stolom.

Savjet:

Tijesto urolajte čvrsto, ali ne previše zategnuto – tako će fil ostati ravnomjerno raspoređen i neće curiti. Ako želite dodatnu hrskavost, prije pečenja pospite veknu kašičicom kukuruznog brašna.

Razvucite tijesto na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik debljine oko 0,5 cm.

U činijici pomiješajte paradajz pire, maslinovo ulje, origano i začine po ukusu. Premažite cijelu površinu tijesta ovim sosom. 

Pospite rendani sir, pa rasporedite šunku, pečurke i sjeckani luk. Pažljivo urolajte tijesto u čvrstu veknu, počevši sa duže strane, kao savijaču. Prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.

Premažite veknu žumanjcetom i po želji pospite susamom ili sirom. Pecite u rerni zagrijanoj na 220°C oko 25–30 minuta, dok lijepo ne porumeni.

 Ostavite da odstoji 5 minuta, pa sijecite na debele rolate i poslužite toplo.

(Stvar ukusa/Mondo)