Domaći džem od zove je mirisna ljetnja poslastica koja se pravi od ostataka sirupa, a pruža potpuno novi užitak u tegli.
Sastojci:
- 800 g cvetova zove i kriški limuna (ostataka od pripreme sirupa)
- 150–200 ml sirupa od zove (ili jabukovog, limunovog soka ili vode)
- 175 g šećera
- 2 kašičice vanilin šećera
Priprema:
Ko pravi sirup od zove, zna da poslije procjeđivanja ostaje pregršt mirisnih cvjetova i kriški limuna. Umjesto da ih bacite – od njih napravite džem koji miriše na leto i tople sunčane dane. Ovo je jedan od onih recepata koji pokazuju da ništa ne treba da se baca.
U šerpu stavite cvjetove zove i kriške limuna koje su ostale od sirupa. Dodajte šećer, vanilin šećer i sirup (ili sok po izboru). Dobro promješajte. Stavite na šporet i pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte 15–20 minuta uz povremeno mješanje.
Tokom kuvanja usitnite sve štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu strukturu. Ako volite da ostanu dijelovi limuna, nekoliko kriški možete ostaviti cijele. Ako vam smjesa djeluje pregusto, dodajte još malo sirupa ili vode. Džem treba da bude mekan, ali ne tečan. Po ukusu dodajte još malo šećera ili soka da izbalansirate slatkoću i kiselost.
Pripremite tegle – sterilišite ih ili prelijte ključalom vodom, isperite s malo alkohola ili limuntusa. Sipajte džem dok je još vreo, zatvorite čvrsto poklopcem.
(MONDO)