Kuhinja

Klasik za sve prilike: Puding kolač sa keksom

Autor Aleksandra Ljubičić

Ovaj puding kolač sa keksom pravi je klasik za sve prilike.

Puding kolač sa keksom
Izvor: Printscreen/Youtube/Food Channel L

Sastojci:

  • 1,2 l mlijeka
  • 6 žumanaca
  • 60 g gustina (kukuruznog skroba)
  • 180 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 50 g maslaca
  • 450 g petit keksa
  • 100 g mljevenih oraha

Priprema:

Ako volite stare, domaće kolače koji mirišu na djetinjstvo, ovaj puding kolač je pravi izbor. Ne traži rernu, ne oduzima mnogo vremena, a rezultat je bogat, kremast i zasitan desert. Posebno će obradovati one koji vole orahe i vanilu.

Savjet:

Ako volite mekše kolače, umočite keks kratko u mlijeko prije slaganja – biće sočniji.

U jednoj činiji umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom. Dodajte malo mlijeka da se dobije glatka smjesa bez grudvica. Ostatak mlijeka stavite da provri, pa lagano ulijte umućenu smjesu uz neprestano miješanje. Kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne u gust krem. Kada se krem zgusne, sklonite sa vatre i dodajte maslac. Miješajte dok se potpuno ne otopi i sjedini sa filom.

U pleh srednje veličine poređajte red keksa, pa premažite dijelom toplog fila. Pospite mljevenim orasima. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Završite filom i orasima. Ostavite kolač u frižideru da se stegne najmanje 3 sata, idealno preko noći. Sjecite na kocke i poslužite rashlađeno.

(MONDO/Stvar ukusa)