Ako volite bogate, aromatične kolače sa egzotičnom notom, ovaj kokos kolač sa pistaćima će vas potpuno osvojiti.
Sastojci:
Suvi sastojci:
- 150 g glatkog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 30 g gustina
- 45 g kokosovog brašna
- 150 g šećera
Vlažni sastojci:
- 2 jajeta
- 110 g putera, omekšalog
- 120 ml kokosovog mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za premaz i dekoraciju:
- 200 g pistać krema
- Šaka usitnjenih pistaća
- 90 g rendanog kokosa
Priprema:
Ovaj kolač je prava ljetna poslastica – lagan, mirisan i neodoljivo kremast. Spoj kokosa i pistaća pruža savršenu ravnotežu između slatkoće i orašaste svježine. Osim što je jednostavan za pripremu, izgleda i veoma elegantno, pa je odličan i za posluženje kada imate goste. Kokosovo mlijeko i pistać krem daju mu sočnost i pun ukus, dok kokosovo brašno i rendani kokos dodaju bogatu teksturu.
U veću činiju sipajte brašno, prašak za pecivo, gustin, kokosovo brašno i šećer. Dobro promiješajte suve sastojke. Dodajte jaja, omekšali puter, kokosovo mlijeko i ekstrakt vanilije. Mutite sve zajedno mikserom na niskoj brzini oko 30 sekundi.
Ponovo promiješajte pa nastavite da mutite još 30 sekundi dok ne dobijete glatku smjesu. Sipajte smjesu u pleh dimenzija 20x20 cm obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175°C oko 30–35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista.
Na još topli kolač napravite rupice viljuškom ili štapićem. Premažite pistać kremom, pa pospite rendanim kokosom i usitnjenim pistaćima. Poslužite toplo ili hladno, po želji.
(MONDO/Stvar ukusa)