Kuhinja

Ukusi Maroka na vašoj trpezi: Tradicionalni tažin s jagnjetinom

Autor mondo.rs

Umesto hleba, uz obo jelo služite bareni pirinač.

Izvor: Guliver/Getty Images Plus/iStock/Elena_Danileiko

Tradicionalni marokanski specijalitet je ime je dobio po posudi u kojoj se priprema (tagine) i, mada se najčešće  priprema s jagnjetinom, pravi se i od drugih vrsta mesa - piletine ili ribe. 

Posebnu slast ovom jelu koje se dugo priprema daje povrće, uz dodatak velikog broja raznoraznih aromatičnih začina.

Sastojci:

5 kašika maslinovog ulja

800 g jagnjećeg mesa

2 kašičice začinske paprike

¼ kašičice đumbira u prahu

½ kašičice kima

¼ kašičice bibera

1 kašičica cimeta

¼ kašičice istucanog karanfilića

½ kašičice mlevenog kardamoma

1 kašičica soli

1 prstohvat šafrana

½ kašičice belog luka u prahu

¾ kašičice mlevenog korijandera

2 glavice crnog luka

5 šargarepa

4 krompira

3 čena belog luka

5 dl bujona od povrća

1 kašika paradajz soka

1 kašika meda

1 kašika gustina

1 kašika vode

Priprema:

U kesu staviti jagnjetinu isečenu na kockice i 2 kašike maslinovog ulja. Dodati papriku, đumbir, kim, biber, cimet, karanfilić, kardamon, so, šafran, beli luk u prahu i korijander, pa zavezati kesu i dobro protresti. Prebaciti u činiju, prekriti providnom folijom i staviti na par sati u frižider. Zagrejati 3 kašike maslinovog ulja u tiganju, dodati jagnjetinu i pržiti sa svih strana, na vatri srednje jačine, tek da uhvati boju. Prebaciti u tažin. U isti tiganj staviti isečen krompir i šargarepu, iseckan crni luk i usitnjen beli luk, preliti bujonom i kada provri, pustiti da kuva 5 minuta. Presuti povrće sa tečnošću preko jagnjetine, izmešati, dodati med i paradajz sok, pokriti i staviti u rernu da se peče na 190 stepeni C, sat od sat i po. Pet minuta pre kraja, dodati gustin rastvoren u vodi.