Umesto hleba, uz obo jelo služite bareni pirinač.
Tradicionalni marokanski specijalitet je ime je dobio po posudi u kojoj se priprema (tagine) i, mada se najčešće priprema s jagnjetinom, pravi se i od drugih vrsta mesa - piletine ili ribe.
Posebnu slast ovom jelu koje se dugo priprema daje povrće, uz dodatak velikog broja raznoraznih aromatičnih začina.
Sastojci:
5 kašika maslinovog ulja
800 g jagnjećeg mesa
2 kašičice začinske paprike
¼ kašičice đumbira u prahu
½ kašičice kima
¼ kašičice bibera
1 kašičica cimeta
¼ kašičice istucanog karanfilića
½ kašičice mlevenog kardamoma
1 kašičica soli
1 prstohvat šafrana
½ kašičice belog luka u prahu
¾ kašičice mlevenog korijandera
2 glavice crnog luka
5 šargarepa
4 krompira
3 čena belog luka
5 dl bujona od povrća
1 kašika paradajz soka
1 kašika meda
1 kašika gustina
1 kašika vode
Priprema:
U kesu staviti jagnjetinu isečenu na kockice i 2 kašike maslinovog ulja. Dodati papriku, đumbir, kim, biber, cimet, karanfilić, kardamon, so, šafran, beli luk u prahu i korijander, pa zavezati kesu i dobro protresti. Prebaciti u činiju, prekriti providnom folijom i staviti na par sati u frižider. Zagrejati 3 kašike maslinovog ulja u tiganju, dodati jagnjetinu i pržiti sa svih strana, na vatri srednje jačine, tek da uhvati boju. Prebaciti u tažin. U isti tiganj staviti isečen krompir i šargarepu, iseckan crni luk i usitnjen beli luk, preliti bujonom i kada provri, pustiti da kuva 5 minuta. Presuti povrće sa tečnošću preko jagnjetine, izmešati, dodati med i paradajz sok, pokriti i staviti u rernu da se peče na 190 stepeni C, sat od sat i po. Pet minuta pre kraja, dodati gustin rastvoren u vodi.