Kuhinja

Gricnite i uživajte: Ljute papričice čuvaju zdravlje srca

Autor mondo.rs

Ako volite da jedete ljute papričice, evo razloga više da u njima uživate!

Konzumiranje čili papričica četiri puta nedeljno može da smanji rizik umiranja od infarkta, tvrde naučnici.

Stručnjaci su pratili skoro 23.000 volontera u trajanju od osam godina, redovno ih ispitujući o načinu ishrane. Rezultati su pokazali da odrasli ljudi koji su češće konzumirali čili papričice, oko četiri puta nedeljno, imaju manji rizik od rane smrti.

Takođe, kod ovih ljudi je zabeležen 40 odsto manji rizik umiranja od posledica infarkta, sudeći prema italijanskim akademicima koji su sproveli studiju.

Stručnjaci su utvrdili da čili papričica dobro deluje na zdravlje srca čak i onih učesnika studije koji se ne hrane zdravo.

Smatra se da je za takav uticaj čili papričica na zdravlje zaslužan kapsaicin, antizapaljenska supstanca, kao i drugi sastojci koji stvaraju taj osećaj peckanja, tj. ljutine.

Naučnici sa Mediteranskog neurološkog instituta Neuromed ističu da svi učesnici studije žive u Molise regiji u Italiji, koja je "dom" mediteranske ishrane, a koja se smatra najzdravijom ishranom na svetu. Volonteri su sami prijavljivali koliko često su jeli ljute papričice, a i njihova ishrana je ocenjivana od nula do devet, u zavisnosti od toga koliko se pridržavaju tradicionalne mediteranske ishrane.

Ovaj režim ishrane bogat je povrćem, voće, orašastim plodovima, mahunarkama, ribom i zdravim mastima, poput onih koji se nalaze u maslinovom ulju. Crveno meso se retko jede, a unos mlečnih proizvoda i jaja je ograničen.

Učesnici koji su jeli ljute papričice se uglavnom pridržavaju mediteranske ishrane i često jedu voće i povrće.

U toku trajanja studije, tokom osam godina, umrlo je 1.236 ljudi. Uzrok trećine smrti bio je kancer, dok su približan broj života odnele srčane bolesti.

Samo 24 odsto ljudi prijavilo je da redovno konzumira ljute papričice, a trećina ih ne jede nikada.

Prema podacima, ljudi koji su jeli četiri puta nedeljno imali su 23 odsto manji rizik da umru u toku trajanja studije. Kod njih je rizik od smrti usled infarkta ili bolesti koronarnih arterija bio 40, odnosno 34 odsto manji.

"Ovi rezultati su veoma zanimljivi jer pokazuju da čili papričice štite i one koji se pridržavaju zdrave mediteranske ishrane, ali i one druge", kaže autorka studije Marijalaura Bonaćo.