Donosimo vam još jedan recept za česnicu, ovaj put "starinski", bez kvasca.
Prema narodnim običajima, česinca je bela pogača umešena od pšeničnog brašna, bez kvasca. Spada, kao i slavski kolač, u hlebne ili beskrvne žrtve. Isprobajte ovaj recept za beskvasnu česnicu.
Sastojci:
Kilogram belog brašna
Pola litre mleka
Dva žumanca
100 grama masti, putera ili margarina
Šećer
So
Priprema:
Prosejte brašno, a mleko zagrejte da bude mlako i dodajte kašičicu šećera i dve kašičice soli, i promešajte da se istope. U brašno dodati istopljenu mast (puter ili margarin) i žumanca, dodati mleko, i mešati varjačom, a kad se zgusne, mesiti rukama petnaestak minuta, ili dok ne dobijete glatko testo.
Novčić operite pa ga prokuvajte, da se dezinfikuje, a zatim ga stavite u testo. Testo se onda premesi još jednom, da se parica ne bi videla.
Za pečenje vam treba okrugao, dublji pleh, u koji možete staviti papir za pečenje, a zatim ivice i dno malo premažite mašću ili margarinom.
Testo oblikujte u loptu, i spustite u tepsiju, pa ostavite da naraste oko pola sata na toplom.
Ako želite da ukrasite česnicu, odvojite malo testa od kojeg ćete napraviti pletenice za ivicu pogače.
Rernu zagrejte na 200 stepeni, pa česnicu pecite oko 50 minuta, ili dok lepo ne porumeni. Pečenu česnicu pokrijte vlažnom krpom da malo omekša.