Iskljucite ovu opciju na telefonu u 2020. zbog baterije i zbog sebe

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aplikacije

Isključite ovu opciju na telefonu u 2020. - zbog baterije i zbog sebe!

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Mnoge vaše aplikacije ovo tajno rade - zaustavite ih, jer ne samo da vam troše bateriju, nego i otkrivaju podatke o vama!

Opcija, koja je uvedena još sa Android 6.0 sistemom dolaskom Android 9.0 Pie operativnog sistema je konačno pojednostavljena, a privatnost korisnika na toj platformi je povećana, tako što je Google najzad korisnicima omogućio da upravljaju dozvolama za aplikacije direktnije i transparentnije.

To znači da korisnik ima mogućnost da odluči koju će dozvolu aplikaciji za korišćenje dati i na taj način utiče na to šta će ta aplikacija od njegovih podataka koristiti i kad će im pristupati.

Možda će vas zanimati:

Dolaskom Android 10 operativnog sistema, opcija upravljanja dozvolama aplikacija je produbljena dodatno, pa sad korisnik ima mogućnost da kontroliše čak i tačno kad neka aplikacija pristupa njegovim podacima.

Problem je to što na Android platformi mnoge aplikacije pristupaju lokaciji, Wi-Fi mreži, Kontaktima ili nekim drugim podacima kad god požele, pa čak i kada korisnik ne koristi tu aplikaciju u datom trenutku. Recimo, HERE WeGo aplikacija želi da pristupa vašoj lokaciji kada koristite aplikaciju, što je sasvim normalno, ali i kad je ne koristite, takoreći u pozadini, što nije normalno, jer - zašto da aplikacija prikuplja podatke o vama, kad je ne koristite?!

Dobra stvar Android 10 sistema je to što samostalno otkriva aplikacije, koje pristupaju vašim podacima u pozadini tj. kad ne koristite te aplikacije i omogućava vam da to prekinete. Recimo, odmah nakon instalacije Android 10 sa One UI 2.0 na Galaxy Note9 dobili smo obaveštenje da Instagram, WhatsApp i još neke aplikacije pristupaju lokaciji i imeniku non-stop, čak i kad ih ne koristimo, što smo želeli da isključimo, pa smo odabrali Dozvoli samo dok se aplikacija koristi opciju, a isključili opciju Uvek, što je dotad bio slučaj.

Recimo, šokirala nas je činjenica da nam je novi Android 10 sistem posle 24 sata korišćenja savetovao da isključimo pozadinski pristup podacima Facebook aplikaciji, koji je non-stop pokušavao da pristupi opcijama Bluetooth, Mikrofon, Wi-Fi, Kontaktima i lokaciji! Evo, objasnite nam, zašto bi Facebook tražio da non-stop pristupa tim podacima, osim, ako nije u pitanju nešto za šta smo mislili da je paranoja, a to smo opisali u ovom tekstu - da li se i vama dešava da vam Facebook prikazuje reklame i stranice za ono o čemu ste malopre pričali

Da ne biste čekali da vas telefon sam pita ovako nešto, odnosno da biste sami podesili koja aplikacija sme, a koja ne sme da pristupa vašim podacima pratite sledeću putanju:

Podešavanja > Aplikacije > Dozvole > Dozvole za aplikacije

i u ovom meniju pronaći ćete veliki broj dozvola, koje bi trebalo da pročešljate za svaku od aplikacija, koje imate na telefonu. Da, trajaće dugo, ali jedino na taj način ćete unaprediti svoju privatnost i zaštititi svoje podatke od pristupanja u pozadini.

Recimo, dozvole za kameru. U našem slučaju ovoj opciji pokušava da pristupi oko 40 aplikacija, ali samo nekoliko njih ima pristup, dok Gboard, Kompas, Word ili Google Play Music zaista ne bi trebalo da imaju pristup kameri, a traže ga. Takođe, pristup kameri je odobren svakoj aplikaciji samo dok se ta aplikacija koristi, ne i u pozadini, jer - zašto bi bilo koja aplikacija imala pristup našoj kameri u pozadini?!

Prođite tako za svaku dozvolu, za svaku aplikaciju, odvojite vreme za podešavanje pravila i imaćete jedan bezbedniji i prihvatljiviji ekosistem u telefonu za korišćenje. Svakako ćete znati da ste dali sve od sebe, ako ništa drugo…

I još jedna stvar - neke aplikacije su uporne i tražiće vam sumanute dozvole, da bi mogle da vršljaju po vašim podacima kako žele. U tom slučaju, ako vam je logično da neka aplikacija ne pristupa bilo kojoj opciji, a one ih uporno zahteva - izbrišite je, jer je verovatno njena delimična namera i da vas špijunira, ne samo da vam pomogne da odradite to zbog čega ste je preuzeli. Takođe, igre su posebno invazivne po privatnost i tu bi trebalo da budete vrlo oprezni, naročito kad telefon koriste i dece.

Ako imate neki dodatan savet na ovu priču - tu smo, kao i uvek!

Šta vi mislite o svemu ovome?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS

loader