Kuhinja

Gurmanski doručak: Kačamak sa sirom i slaninicom

Autor mondo.rs

Nekada omiljeno jelo zemljoradnika smatra se izutetno zdravim obrokom.

Izvor: Guliver/Getty Images Plus/iStock/Elena_Danileiko

Kačamak vodi poreklo iz severne Italije, a i danas se smatra omiljenim jelom zenljoradnika. 

Nekada se pripremao samo od brašna i vode, a danas je najčešće obogaćen sirom, slaninom i aromatičnim začinima.

Sastojci:

300 g kukuruznog brašna (palenta)

7-8 dl vode

200 g mesnate slanine

250 g slanog starijeg sira

so

Priprema:

U slanu ključalu vodu postepeno dodavati kukuruzno brašno, neprestano mešajući drvenom kašikom. Kada se skuva, skloniti s vatre. Slaninu iseckati na sitne kocke i propržiti u tiganju, bez ulja. U kačamak dodati slaninu i tri četvrtine izdrobljenog sira. Dobro izmešati. Služiti toplo, posuto ostatkom sira.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.