Kuhinja

Zasladite se kao nekad: Najukusniji recept za domaći koh

Autor mondo.rs

Pripremite ovaj jednostavni, ukusni desert i podsetite se detinjstva!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/nehopelon

Napravite ovaj omiljeni kolač i držite ga u frižideru biće ukusan i osvežavajuć dva dana! Brojne su varijante ovog recepta - neki umesto brašna koriste griz, u Španiji se desert preliva kondenzovanim mlekom... Ovo je najjednostavnija verzija sa lako dostupnim sastojcima!

 Sastojci:

110 grama maslaca
200 grama šećera
Pet jaja
Kašičica ekstrakta vanile
Kašičica praška za pecivo
Pola kašičice soli
180 grama brašna
Četiri čaše mleka

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Umutite penasto maslac sa 150 grama šećera, zatim dodajte vanilu i jedno po jedno jaje. Mutite mikserom dok smesa ne postane vazdušasta i udvostruči se.

U drugoj činiji pomešajte brašno, so i prašak za pecivo, zatim tu mešavinu pažljivo umešajte varjačom ili špatulom u vazdušastu smesu s jajima.

Dobijeno testo izlijte u dublji pleh podmazan maslacem, nemojte koristiti papir za pečenje. Pecite u rerni dok ne dobije zlatnu boju, oko 25-30 minuta. Znaćete da je gotov kada ivice počnu da se povlače od pleha a kolač se vraća u prvobitni oblik kada prstom pritisnete sredinu. Možete ga testirati i čačkalicom, ako izađe suva, gotov je.

U šerpi zagrejte mleko sa preostalim šećerom i kuvajte ga desetak minuta na srednjoj vatri. Topli kolač temeljno izbockajte viljuškom, prelijte mlekom i pustite da se ohladi do sobne temperature, a potom ga stavite u frižider na najmanje jedan sat. Možete ga ukrasiti šlagom, voćem ili dodacima po izboru.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.