• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet najboljih recepata za domaći hljeb!

Autori mondo.rs Autori Bojana Zimonjić Jelisavac

Najlakši recepti za domaći hljeb, isprobajte ih već ovog vikenda!

 Pet najboljih recepata za domaći hljeb! Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/PineappleStudios

U trenucima kada smo primorani da sjedimo kod kuće, miješenje domaćeg hljeba je dobrodošla aktivnost koja nam skreće pažnju, a miris domaćeg peciva nešto je čemu niko ne može da odoli!

Predstavljamo vam pet najpopularnijih recepata za domaći hljeb! 

HLJEB BEZ KVASCA GOTOV ZA POLA SATA

Sastojci:

3 šolje za bijelu kafu brašna
1 prašak za pecivo
1/2 limenke piva

Priprema:

U brašno dodati prašak za pecivo, pa naliti pivo i promiješati da nema grudvica. Izliti u nauljen pleh i peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni Celzijusovih dok lijepo ne porumeni, otprilike pola sata.

NAJUKUSNIJI HLJEB KOJI SE NE MIJESI

Sastojci:

380 grama pšeničnog brašna
Kašičica instant kvasca
300 mililitara tople vode
Dvije kašičice soli

Priprema:

Pomiješajte u činiji brašno, kvasac i so. Dodajte vodu uz miješanje varjačom, dok ne dobijete grudvasto, gusto tijesto. Probali smo ovaj recept, i tijesto će vam izgledati neujednačeno, ali ne brinite, baš je kako bi trebalo! Prekrijte činiju prijanjajućom folijom i ostavite je preko noći na sobnoj temperaturi.

Sutradan ćete dobiti naraslo tijesto puno mjehurića. Zagrijte rernu na 230 i stavite posudu za pečenje da se ugrije u njoj. Tijesto izručite na papir za pečenje, i nemojte da ga mijesite, samo ga oblikujte u kuglu. Uhvatite papir za pečenje i zajedno sa tijestom ga prebacite u zagrijanu posudu. Pecite poklopljeno 30 minuta, zatim skinite poklopac i pecite još desetak minuta.

HLJEB BEZ KVASCA SA SJEMENKAMA

Sastojci:

1 kg brašna (integralno)
1 - 1,5 kašika soli
800-900 ml mlake vode
prstohvat šećera
2-3 kašičice sjemenki suncokreta (po želji)

Priprema

Pomiješati brašno i sjemenke (po želji), pa doliti vodu u koju je prethodno razmućena so. Sve dobro izmiješati, dodati prstohvat šećera i ponovo izmiješati. Posudu prekriti providnom folijom i ostaviti da odstoji najmanje šest sati (najbolje je zamijesiti uveče). Naraslo tijesto premjesiti jednom, ostaviti još malo da odstoji, pa oblikovati u veknu i staviti u pleh podmazan ili obložen papirom za pečenje. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 70-80 minuta.

BRZI HLJEB SA SODOM BIKARBONOM

Sastojci:

Četiri šolje pčeničnog brašna
Kašika sode bikarbone
Kašika soli
Četiri kašike maslaca
Dvije šolje jogurta
Jedno jaje

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Pomiješajte brašno, so, sodu zatim dodajte hladni maslac i mutite mikserom dok se ne sjedini. Viljuškom odvojeno umutite jaje i jogurt, i zatim dodajte mješavini brašna. Dobićete veoma vlažnu smjesu, ali ne brinite.

Površinu za miješenje pospite brašnom i mijesite tijesto oko dva minuta, dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Oblikujte je u kuglu, zarežite površinu i prebacite na pleh sa papirom za pečenje. Pecite oko 45 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju, a kada kucnete hljeb, zvuči kao da je šupalj iznutra.

HLJEB BEZ KVASCA KOJI DANIMA OSTAJE SVJEŽ

Sastojci:

300 g raženog brašna
100g heljdinog brašna
100g pšeničnog integralnog brašna
1 kašičica sode bikarbone,
500ml mlake vode
2 kašike ulja (idealno maslinovog)
Sok od pola limuna

Priprema:

Prvo pomiješati sve suve sastojke, a onda postepeno dodavati mlaku vodu uz stalno miješanje šakom, zatim ulje i limunov sok. Nije neophodno dugo miješati, samo dok se ne sjedine svi sastojci. Ako imate vremena, tijesto možete ostaviti da odstoji sat-dva, ali neće biti ništa manje ukusno ni ako ga odmah stavite u rernu.

Peći 50 minuta na 220 stepeni Celzijusovih u tepsiji koja je prekrivena aluminijumskom folijom. Nakon toga, skinuti foliju i peći još 20min na 200 stepeni Celzijusovih.

Što se više vrsta brašna miješa, hljeb (pogača) bude ukusniji, ali ako nemate sve ove vrste, možete miješati i samo dva (300g raženog i 200g integralnog, na primjer) ili samo jedno. Dobrodošle su i sjemenke suncokreta, bundeve, laneno sjeme, susam, sve po ukusu i želji.

Ovako pripremljen hljeb može trajati danima.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop