Kuhinja

Prosto se lijepi se za prste! Pečeno pile sa aromom bijelog luka

Autor mondo.rs

Nikad ukusnije pilence, probajte obavezno!

Izvor: Guliver/Getty Images Plus/iStock/bhofack2

Sastojci:

1 pile od 1,5 kg

7 čenova bijelog luka

1 grančica ruzmarina

1 kg paradajza

3 kašike maslinovog ulja

majčina dušica

kadulja

2 glavice crnog luka

1 lovorov list

so

biber

Priprema:

Pile posoliti i pobiberiti iznutra. Unutra staviti 1 cijeli oljušteni čen bijelog luka i majčinu dušicu. Staviti ga u posudu za pečenje, pa okolo poslagati 5 neoljuštenih čenova bijelog luka. Zaliti kašikom ulja, posoliti, pobiberiti i posuti majčinom dušicom. Staviti u hladnu rernu, uključiti na 200 stepeni C i peći 75 minuta (povremeno podlivajući vodom, a zatim i sokom od pečenja). Preostalo ulje zagrijati u tiganju, pa prpržiti isjeckan crni luk. Umiješati oljušten i isjeckan paradajz, isjeckan čen bijelog luka i malo šećera. Posoliti, pobiberiti i umiješati začinsko bilje (zavezano u svežanj). Kad smjesa provri, smanjiti temperaturu i kuvati 20-ak minuta, miješajući. Izvaditi začinsko bilje. U posudu u kojoj se peklo pile sipati 1 dl hladne vode i zagrijavati uz miješanje. Bijeli luk iz posude izgnječiti, da izađe omekšala sredina. Prokuvati sok od pečenja da se zgusne, pa ga pomiješati s paradajzom. Kratko zajedno prokuvati i začiniti po potrebi. Pile služiti vruće, s prilogom od sosa od paradajza.