Savršena kombinacija mekog tijesta i raskošnog fila.
Sastojci:
Tijesto:
240 ml mlakog mlijeka
10 g suvog kvasca
2 kašike šećera
1 jaje
3 kašike jogurta
3 kašike ulja
prstohvat soli
500-550 g mekog bijelog brašna
Fil:
150 g oraha
100 g putera
100 g čokolade
4 kašike šećera
1 pakovanje vanilin šećera
Ostalo:
20-30 g putera za premazivanje
Priprema:
U 120 ml mlakog mlijeka rastopiti 10 g suvog kvasca, dodati 2 kašike šećera i ostaviti par minuta da se kvasac aktivira. Prosijati 500 g brašna, napraviti udubljenje u sredini pa sipati kvasac, jaje, jogurt, ulje, preostalih 120 ml mlakog mlijeka i prstohvat soli. Zamijesiti meko tijesto, da se ne lijepi za ruke, po potrebi dodati još 50-tak grama brašna. Od tijesta formirati kuglu, prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom mjestu jedno 30-45 minuta, da naraste. Fil: Umutiti 100 g omekšalog putera, dodati 4 kašike šećera, vanilin šećer, mljevene orahe i otopljenu čokoladu. Mutiti da se sve lijepo sjedini. Nadošlo tijesto blago premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, pa oklagijom rastanjiti u pravougaonik debljine oko 1 cm. Preko tijesta ravnomjerno nanijeti fil. Sve uviti u jedan veliki rolat. Rolat oštrim, tankim nožem po dužini presjeći na pola, pa trake uviti u pletenicu i staviti u kalup obložen papirom za pečenje. Ostaviti je na toplom jedno 15-tak minuta da još malo nadođe. Otopiti malo putera, pa premazati pletenicu. Peći je 40-50 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni C.
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.