Prema starinskom receptu, ovo jelo se pravilo od suvog, starog hljeba i to popareno toplom vodom.
Sastojci:
400 g starog hljeba
4 dl mlijeka
6 dl vode
40 g putera
10 ml maslinovog ulja
1 veća glavica crnog luka
1 mladi luk
3 čena bijelog luka
bosiljak
so
biber
Priprema:
Hljeb isjeći na kockice. Pola putera otopiti, pa na njemu propržiti sitno isječen crni, mladi i 1 čen bijelog luka. Dodati kašičicu šećera, pola kašičice soli i malo bibera. Kada se luk karamelizuje, dodati mlijeko i ostaviti da se kuva oko 5-10 minuta. Dodati isjeckani bosiljak, pa sipati 3 dl vode. Hljeb isječen na kockice propržiti na maslinovom ulijte kockice hljeba na maslinovom ulju, na kojem je prethodno propržen 1 čen bijelog luka. Hljeb sjediniti sa mješavinom mlijeka i karamelizovanog luka. Lagano dodavati ostatak vode, dok ne dobijete željenu gustinu. Kad su se sastojci sjedinili, dodati treći čen bijelog luka i ostatak putera. Kratko zapeći u rerni.