Kao iz pekare!

Meke i mirisne! Najukusnije zemičke sa puterom koje ste probali

Autor Maja Gašić

Pecivo po francuskom receptu, topi se u ustima!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/jantroyka

Sastojci:

2 kesice suvog kvasca 

1,5 dl tople vode 

1/3 čaše od 3 dl šećera 

1/2 čaše od 3 dl omekšalog putera 

1,5 kašičica soli

2 velike kašike pahuljica za instant pire

3 dl vruće vode

4,5 čaše od 3 dl brašna

puter za premazivanje

Priprema:

Zemičke pripremiti veče pred odlazak na piknik. Pomiješati kvasac sa kašikom šećera i mlakom vodom i ostaviti ga da nadođe 15-ak minuta. Puter umutiti mikserom sa ostatkom šećera. Dodati so, pahuljice za instant pire i u smjesu sipati vruću vodu. Mutiti smjesu oko 2 minuta. Dodati kvasac i 1 čašu brašna. Umutiti, pa postepeno dodavati ostatak brašna i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti ga na toplom oko sat i po. Nadošlo tijesto premjesiti i ostaviti da odmori još 10-ak minuta. Podijeliti ga na 24 dela, formirati loptice i poređati u pleh, obložen papirom za pečenje. Po sredini ih zasjeći oštrim nožem i premazati otopljenim puterom. Ostaviti 1 h da odmore. Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni C, 15-20 minuta. 

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.