Kuhinja

Idealna za doručak: Domaća pita sa paradajzom, prste da poližeš!

Autor Nataša Petrović

Krckavo tijesto u kombinaciji sa paradajzom, ima li šta ljepše?!

Izvor: Guliver/Getty Images/NataBene

Nemate ideju šta da spremite za doručak ili večeru? Probajte ovu pitu, oduševiće vas!

Sastojci:

Za tijesto:

1 1/4 šolje brašna

Četvrtina kašičice soli

115 grama hladnog putera

Tri do pet kašika hladne vode

Za nadjev:

Tri-četiri veća paradajza

Jedan praziluk

Pola šolje majoneza

Pola šolje rendanog kačkavalja

Dvije kašike sjeckanog bosiljka

Četvrtina kašičice soli

Četvrtina kašičice bibera

Dva listića slanine

Dvije kašike rendanog parmezana

Priprema:

Najprije pripremite tijesto – pomješajte brašno sa solju, pa u to nasjeckajte puter na listiće i promiješajte. Postepeno dodajte vodu, miješajući tijesto da se sve sjedini. Stavite tijesto da odstoji sat vremena u frižideru.

Zagrijte rernu na 200 stepeni.

Na pobrašnjenoj površini razvucite tijesto u krug, pa ga prebacite u pleh, podižući prstima ivice testa na gore.

Isjecite oko dva paradajza, polovinu praziluka i poredajte po tijestu. Pomiješajte majonez, kačkavalj, bosiljak, so i biber, pa premažite preko paradajza. Odozgo poredajte preostalu količinu paradajza i praziluka.

Ivice tijesta savijte ka unutra, stavite po sredini slaninu i parmezan, pa pecite oko pola sata do 35 minuta.

Ostavite da se prohladi i uživajte u ukusnom obroku!

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.