Krckavo tijesto u kombinaciji sa paradajzom, ima li šta ljepše?!
Nemate ideju šta da spremite za doručak ili večeru? Probajte ovu pitu, oduševiće vas!
Sastojci:
Za tijesto:
1 1/4 šolje brašna
Četvrtina kašičice soli
115 grama hladnog putera
Tri do pet kašika hladne vode
Za nadjev:
Tri-četiri veća paradajza
Jedan praziluk
Pola šolje majoneza
Pola šolje rendanog kačkavalja
Dvije kašike sjeckanog bosiljka
Četvrtina kašičice soli
Četvrtina kašičice bibera
Dva listića slanine
Dvije kašike rendanog parmezana
Priprema:
Najprije pripremite tijesto – pomješajte brašno sa solju, pa u to nasjeckajte puter na listiće i promiješajte. Postepeno dodajte vodu, miješajući tijesto da se sve sjedini. Stavite tijesto da odstoji sat vremena u frižideru.
Zagrijte rernu na 200 stepeni.
Na pobrašnjenoj površini razvucite tijesto u krug, pa ga prebacite u pleh, podižući prstima ivice testa na gore.
Isjecite oko dva paradajza, polovinu praziluka i poredajte po tijestu. Pomiješajte majonez, kačkavalj, bosiljak, so i biber, pa premažite preko paradajza. Odozgo poredajte preostalu količinu paradajza i praziluka.
Ivice tijesta savijte ka unutra, stavite po sredini slaninu i parmezan, pa pecite oko pola sata do 35 minuta.
Ostavite da se prohladi i uživajte u ukusnom obroku!
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.