• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meke i mirisne! Najukusnije zemičke sa puterom koje ste probali

Autor Maja Gašić

Pecivo po francuskom receptu, topi se u ustima!

 Meke i mirisne! Najukusnije zemičke sa puterom koje ste probali Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/jantroyka

Sastojci:

2 kesice suvog kvasca 

1,5 dl tople vode 

1/3 čaše od 3 dl šećera 

1/2 čaše od 3 dl omekšalog putera 

1,5 kašičica soli

2 velike kašike pahuljica za instant pire

3 dl vruće vode

4,5 čaše od 3 dl brašna

puter za premazivanje

Priprema:

Zemičke pripremiti veče pred odlazak na piknik. Pomiješati kvasac sa kašikom šećera i mlakom vodom i ostaviti ga da nadođe 15-ak minuta. Puter umutiti mikserom sa ostatkom šećera. Dodati so, pahuljice za instant pire i u smjesu sipati vruću vodu. Mutiti smjesu oko 2 minuta. Dodati kvasac i 1 čašu brašna. Umutiti, pa postepeno dodavati ostatak brašna i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti ga na toplom oko sat i po. Nadošlo tijesto premjesiti i ostaviti da odmori još 10-ak minuta. Podijeliti ga na 24 dela, formirati loptice i poređati u pleh, obložen papirom za pečenje. Po sredini ih zasjeći oštrim nožem i premazati otopljenim puterom. Ostaviti 1 h da odmore. Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni C, 15-20 minuta. 

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop