Kuhinja

Neodoljivi slatki zalogajčići: Mini krofne sa bananom

Autor Nataša Petrović

Krofnice sa bananama, uvaljane u šećer i cimet, mmmm...

Izvor: Guliver/Getty Images/Lena_Zajchikova

Sastojci:

¾ šolje bijelog šećera

¼ šolje smeđeg šećera

Kašičica i po mljevenog cimeta

Za tijesto:

Dvije šolje brašna

¾ šolje šećera

Dvije i po kašičice praška za pecivo

Pola kašičice cimeta

Kašičica soli

Jedno veće jaje

Dvije banane srednje veličine

Pola šolje punomasnog mlijeka

Dvije kašike ulja

Ulje za prženje

Priprema:

U manjoj posudi pomiješajte bijeli i smeđi šećer sa cimetom.

U većoj posudi umutite prvih pet sastojaka za tijesto. U odvojenoj posudi umutite jaje, izgnječite banane, dodajte mlijeko i dvije kašike ulja, pa sve sjedinite. Zatim u to dodajte mješavinu sa brašnom, pa izmješajte dobro.

U dubljem tiganju zagrijte ulje, pa u zagrijano ulje stavljajte po kašiku smjese da se prži. Pržite oko 45-60 sekundi sa jedne i sa druge strane, da krofne dobiju zlatnu boju. Vadite ih na ubrus da se ocijedi višak ulja, pa ih uvaljajte u mješavinu bijelog, smeđeg šećera i cimeta.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.