Kolač koji obožavaju čak i najveći izbirljivci!
Mekano tijesto, voće i mekani nadjev - kombinacija ukusa koja osvaja čak i "istančana" nepca!
Sastojci
Za tijesto:
Dvije kašičice praška za pecivo
Šolja i po brašna
¾ šolje šećera
Pola kašičice mljevenog kardamoma
¾ šolje slatke pavlake
Dvije kašičice ekstrakta vanile
Jedno jaje
55 grama putera
Dvije-tri zrele breskve
Za nadjev:
Šolja sjeckanih oraha
Pola šolje smeđeg šećera
Kašičica mljevenog cimeta
Kašičica soli
¾ šolje brašna
Pola šolje bijelog šećera
Kašičica mljevenog kardamoma
115 grama hladnog putera (isjeći na listiće)
Priprema:
Najprije pripremite nadjev. Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Pomiješajte orahe, smeđi šećer, cimet, so, ¾ brašna, pola šolje bijelog šećera i kašičicu mljevenog kardamoma. Dodajte puter isječen na listiće i prstima izmiješajte, tako da dobijete smjesu koja podsjeća na pijesak.
Zatim pripremite smjesu.
Pomiješajte prašak za pecivo, brašno, šećer i kardamom.
Umutite slatku pavlaku, pa dodajte ekstrakt vanile, jaje, istopljeni puter, pa mutite smjesu još oko minut. U to dodajte suve sastojke, pa zatim blago izmiješajte sve.
Operite breskve, pa ih isjecite na listiće (ne previše tanke).
Smjesu nalijte u pripremljen pleh, pa odozgo rasporedite breskve, blago pritiskajući da malo utonu u tijesto. Odozgo stavite nadjev, opet blago pritiskajući rukama.
Pecite oko sat vremena, ostavite da se prohladi, pa poslužite.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.