Kuhinja

Mekan i neodoljiv: Kolač sa breskvama i orasima

Autor Nataša Petrović

Kolač koji obožavaju čak i najveći izbirljivci!

Izvor: Guliver/Getty Images/vm2002

Mekano tijesto, voće i mekani nadjev - kombinacija ukusa koja osvaja čak i "istančana" nepca!

Sastojci

Za tijesto:

Dvije kašičice praška za pecivo

Šolja i po brašna

¾ šolje šećera

Pola kašičice mljevenog kardamoma

¾ šolje slatke pavlake

Dvije kašičice ekstrakta vanile

Jedno jaje

55 grama putera

Dvije-tri zrele breskve

Za nadjev:

Šolja sjeckanih oraha

Pola šolje smeđeg šećera

Kašičica mljevenog cimeta

Kašičica soli

¾ šolje brašna

Pola šolje bijelog šećera

Kašičica mljevenog kardamoma

115 grama hladnog putera (isjeći na listiće)

Priprema:

Najprije pripremite nadjev. Zagrijte rernu na 180 stepeni.

Pomiješajte orahe, smeđi šećer, cimet, so, ¾ brašna, pola šolje bijelog šećera i kašičicu mljevenog kardamoma. Dodajte puter isječen na listiće i prstima izmiješajte, tako da dobijete smjesu koja podsjeća na pijesak.

Zatim pripremite smjesu.

Pomiješajte prašak za pecivo, brašno, šećer i kardamom.

Umutite slatku pavlaku, pa dodajte ekstrakt vanile, jaje, istopljeni puter, pa mutite smjesu još oko minut. U to dodajte suve sastojke, pa zatim blago izmiješajte sve.

Operite breskve, pa ih isjecite na listiće (ne previše tanke).

Smjesu nalijte u pripremljen pleh, pa odozgo rasporedite breskve, blago pritiskajući da malo utonu u tijesto. Odozgo stavite nadjev, opet blago pritiskajući rukama.

Pecite oko sat vremena, ostavite da se prohladi, pa poslužite.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.