Kao pica, samo još bolje!
Kalcone je tradicionalni italijanski recept sličan pici, omiljen zbog "preklopljenog" tijesta zapečenog sa svih strana.
Sastojci:
500 grama oštrog brašna
Kesica suvog kvasca
Kašičica soli
325 mililitara tople vode
Kečap
200 grama tvrdog sira
200 grama salame
Sušeni origano
Susam
Priprema:
Pomiješajte brašno i so, kvasac rastopite u toploj vodi. Dodajte tečnu smjesu brašnu i zamijesite tijesto, a potom ga ostavite da naraste dok se ne udvostruči po veličini.
Tijesto potom razvucite na debljinu od oko cantimetar i po, premažite kečapom, pospite sušenim origanom i nafilujte redajući salamu i rendani sir. Pažljivo preklopite tijesto, dobro mu zatvorite spoj kako fil ne bi iscurio. Pospite susamom i pecite u rerni zagrijanoj na 230 stepeni oko 15 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju i zvuči šuplje kada kucnete po vrhu tijesta.