Italijanski klasik

Kalcone - nikad ukusniji italijanski specijalitet koji se lako sprema!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kao pica, samo još bolje!

Izvor: Guliver/Getty Images Plus/iStock/NoirChocolate

Kalcone je tradicionalni italijanski recept sličan pici, omiljen zbog "preklopljenog" tijesta zapečenog sa svih strana.

Sastojci:

500 grama oštrog brašna

Kesica suvog kvasca

Kašičica soli

325 mililitara tople vode

Kečap

200 grama tvrdog sira

200 grama salame

Sušeni origano

Susam

Priprema:

Pomiješajte brašno i so, kvasac rastopite u toploj vodi. Dodajte tečnu smjesu brašnu i zamijesite tijesto, a potom ga ostavite da naraste dok se ne udvostruči po veličini.

Tijesto potom razvucite na debljinu od oko cantimetar i po, premažite kečapom, pospite sušenim origanom i nafilujte redajući salamu i rendani sir. Pažljivo preklopite tijesto, dobro mu zatvorite spoj kako fil ne bi iscurio. Pospite susamom i pecite u rerni zagrijanoj na 230 stepeni oko 15 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju i zvuči šuplje kada kucnete po vrhu tijesta.