Lako i slatko

Ljetni klasik: "Žuti" kolač sa kajsijama koji miriše na djetinjstvo!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Jednostavan recept za kolač kakav su naše bake pravile!

Apricot Cake
Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/A_Lein

Ako volite kolače, dopašće vam se ovaj "žuti" kolač sa kajsijama! Kada zamiriše iz rerne, podsjetiće vas na bakinu kuhinji a obožavaće ga cijela porodica!

Sastojci:

Kilogram kajsija
Pola šolje kockica putera
3/4 šolje šećera
Kašičica ekstrakta vanilije
4 jaja
2 šolje brašna
Tri kašičice praška za pecivo
Na vrh noža soli

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Kajsije operite, izvadite im koštice i oko 500 grama ostavite sa strane. Preostale kajsije usitnite u blenderu.

U činiji pomiješajte mikserom puter i šećer, potom dodajte jaja i vaniliju. Dobijenoj smjesi dodajte brašno, prašak za pecivo i so, potom i pire od kajsija. Dobro izmješajte, pa izlijte u posudu za pečenje. Na vrh poređajte ostatak kajsija, i pecite u zagrijanoj rerni 55-60 minuta.

Ostavite da se ohladi do sobne temperature, po želji pospite prah šećerom i poslužite.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.