Kuhinja

Rashladite se! Sladoled za cijelu porodicu - tri najbolja ukusa

Autor Maja Gašić

Nikad ukusniji domaći sladoled!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/MihailDechev

Sastojci:

6 jaja

6 kašika šećera

1 vanilin šećer

3 kesice šlaga

voda ili mlijeko za šlag

200 g ribizli

5 kašika zelenog čaja u prahu

100 g bijele čokolade

Priprema:

Ribizle usitiniti u blenderu da se dobije fina, kašasta smjesa. Penasto umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno umutiti šlag sa vodom ili mlijekom da se dobije čvrsta smjesa. Sjediniti obje mase i dobro promiješati. Dobijenu smjesu podijeliti na 3 jednaka dijela. U jedan dio dodati usitnjene ribizle i dobro promiješati. U drugi dio dodati zeleni čaj u prahu i, takođe, dobro promiješati da se lijepo rastopi i sladoled ravnomerno oboji u zeleno. U treći dio dodati narendanu bijelu čokoladu i dobro promiješati. Sve tri smjese staviti u zamrzivač da se dobro stegnu (na 3-4 sata).