Kuhinja

Najjednostavniji recept za italijanski specijalitet: Kalcone sa šunkom i kačkavaljem

Autor mondo.rs

Fenomenalno pecivo koje ćete iznova spremati!

Izvor: Guliver/Getty Images/Максим Крысанов

Neki ga zovu kalcona, drugi preklopljena pica... kako god da ga zovete, ukus je fantastičan, a evo šta vam je potrebno i kako se sprema. 

Sastojci:

Za tijesto:

180 grama brašna

Pola kašičice soli

Kašičica suvog kvasca

Četiri kašike maslinovog ulja

Decilitar mlake vode

Za nadjev:

Decilitar paradajz sosa

Kašika maslinovog ulja

Kašičica šećera

Prstohvat soli

Prstohvat origana

5-6 listova šunke

Dvije kašike parmezana

Oko 50 grama kačkavalja

Priprema:

Zamijesite tijesto i pokrijte, pa ostavite pet minuta da nadođe, a u međuvremenu, pripremite nadjev.

Pomiješajte paradajz sos sa uljem i origanom i ostavite da stoji u frižideru.

Tijesto premjesite i razvucite na pobrašnjenoj površini, da bude debljine otprilike oko dva milimetra. Premažite pripremljeni paradajz sos po polovini tijesta, a odozgo poređajte šunku, pospite parmezan i stavite kačkavalj isjeckan na kockice.

Preklopite tijesto prstima pritisnite ivice da se spoje, a zatim kalconu prebacite na papir za pečenje.

Rernu zagrijte na 230 stepeni, a za to vrijeme ostavite tijesto da stoji na sobnoj temperaturi.

Kalconu prebacite u rernu na papiru za pečenje, tako da rešetka bude što bliže grejačima. Pecite je desetak minuta ili dok tijesto ne dobije zlatnu boju, a po vađenju iz rerne je možete premazati sa malo maslinovog ulja.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.