Kuhinja

Recept koji se prenosi s koljena na koljeno: Slatko od bijelog grožđa

Autor mondo.rs

Vrijeme je za zimnicu!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/HeikeRau

Sastojci:

2 kg bijelog grožđa

2 kg šećera

6 dl vode

2 limuna

Priprema:

Grožđe dobro oprati i odvojiti zrna. Zrna prepoloviti i očistiti od koštica. U posudu sipati vodu sa šećerom i kuvati na srednjoj vatri dok se ne dobije sirupasta tečnost. U skuvan sirup spustiti grožđe i nastaviti s kuvanjem na laganoj vatri. Limun dobro oprati, isjeći na tanke kolutove i dodati grožđu pred kraj kuvanja.

Slatko je gotovo kad se kašika sirupa stavi na tacnu, vrhom kašike se napravi linija, a linija ostaje.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.