Kuhinja

Domaća zimnica: Marmelada od smokava za dijabetičare, slatka i bez trunke šećera!

Autor mondo.rs

Pripremite slatku zimnicu bez trunke šećera!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Elmik

Sastojci:

3 kg zrelih smokava

sok od 2 pomorandže

sok od 2 limuna

cimet

2 kašike ruma

Priprema:

Smokve oprati, lagano obrisati, odstraniti im peteljke, prepoloviti i staviti u dubok lonac sa debljim dnom. Vrlo je važno da smokve budu zrele jer su takve slađe i onda nije potrebno da se dodaje šećer. Kuvati otprilike 40 minuta na laganoj vatri, uz često miješanje, vodeći računa da smjesa ne zagori i zalijepi se za dno lonca. Iscijediti sok od pomorandži i limuna, dodati u njega cimet i rum (po želji), pa umiješati u marmeladu od smokava. Zagrijati tegle na 100 stepeni C i u njih sipati vruću marmeladu. Vratiti u rernu da se uhvati korica, pa ostaviti da se ohlade.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.