Probajte, nećete se pokajati!
Mekana, mirisna i ukusna pita sa medom sjajna je sama po sebi, a poseban ukus joj daje morska so koja se posipa po vrhu, iako vam to možda djeluje kao ludost. Probajte i uvjerite se!
Sastojci:
115 grama putera
Šolja i po brašna
Dvije kašičice šećera
Pola kašičice soli
1/3 šolje hladnog mleka
Za nadjev:
115 grama putera
Pola šolje šećera
Kašika bijelog kukuruznog brašna
Pola kašičice soli
Dvije kašičice ekstrakta vanile
¾ šolje meda
3 jaja
Pola šolje slatke pavlake
Dvije kašičice jabukovog sirćeta
Kašičica morske soli
Priprema:
Najprije napravite tijesto tako što ćete u posudi srednje veličine da pomiješate brašno, šećer i so. Zatim dodajte putera iseckan na listiće i rukom izmiješajte sve. U sredini smjese napravite udubljenje pa dodajte mlijeko, a zatim dobro izmiješajte. Po potrebi dodajte još mlijeka, ali imajte na umu da testo ne treba da bude previše mokro.
Premjesite tijesto na pobrašnjenoj površini, oblikujte ga u krug, stavite u foliju i ostavite oko sat vremena u frižideru.
Zatim ga razvucite na pobrašnjenoj površini da bude oko centimetar debljine i prebacite u pleh. Prstima "zalijepite" tijesto za ivice pleha i odsecite višak tijesta ako ga ima. Ostavite u frižider na pola sata, a rernu zagrijte na 190 stepeni.
Da biste napravili nadjev, u posudi srednje veličine istopite puter, pa dodajte šećer, kukuruzno brašno i so. Takođe, dodajte i ekstrakt vanile i sve dobro izmiješajte, pa dodajte i med i opet izmiješajte. Dodajte po jedno jaje, miješajući između svakog dodavanja, a zatim u to umiješajte i slatku pavlaku i jabukovo sirće.
Nadjev prelijte preko pripremljenog testa i pecite oko 45-55 minuta, a zatim ostavite pitu da se ohladi do sobne temperature. Prije nego što je poslužite odozgo pospite malo morske soli.
(MONDO)