Super trik

Šta raditi kad vam nestanu ključni sastojci iz recepta? Profesionalni kuvari otkrili su svoje trikove

Autori mondo.rs Dragana Božić

Ukućani neće primjetiti razliku u jelu!

Izvor: MONDO

Čak i naboljim domaćicama se desi da usred pripreme jela shvate da im neki sastojak iz recepta nedostaje.
Postoje provjerene "zamjene" za skoro svaku namirnicu, samo što ih vjerovatno niste do sada znali.

Otkrivamo vam koje sastojke možete da upotrebite, a da ukućani ne primjete razliku u jelu!

Prašak za pecivo

Za svaku 1 kašičicu praška za pecivo iz recepta, koristite kombinaciju 1/4 kašičice sode bikarbone i 1 kašičicu sirćeta.

Soda bikarbona

Umjesto 1/4 kašičice sode bikarbone koristite 1 kašičicu praška za pecivo.

Hljebne mrvice

Koristite mljevene zobene pahuljice ili usitnjene žitarice u istoj srazmjeri: 1 šolja mljevenih pahuljica umjesto 1 šolje hljebnih mrvica.

Smeđi šećer

Šolju smeđeg šećera zamijenićete kombinacijom 1 šoljice krupnog šećera i 1 kašike melase.

Puter

Kod peciva, ako je u receptu puter, možete ga zamijeniti istom količinom kokosovog ulja, margarina ili masti.

Mlaćenica

Probajte 1 šolju običnog jogurta (ne grčkog) ili 1 šolju mlijeka pomiješanog sa 1 kašikom sirćeta ili limunovog soka.

Brašno za kolače

Da biste zamijenili 1 šolju brašna za kolače, dodajte 2 kašike kukuruznog skroba u 1 šolju. Ostatak šolje napunite univerzalnim brašnom.

Kukuruzni skrob

Umjesto 1 kašike kukuruznog skroba možete da koristite 1,5 kašiku univerzalnog brašna.

Jaje

Ako pravite hljeb od kvasca, kolače, palačinke ili vafle, umjesto jajeta možete da pomiješate 2 kašike mljevenog lana i 3 kašike hladne vode. Ostavite smjesu da odmori 10 minuta prije dodavanja.

Neutralna pavlaka

Rastopite 1/4 šolje neslanog putera i polako umutite sa 3/4 šolje punomasnog mlijeka umjesto 1 šolje neutralne pavlake u receptu.

Med

Kukuruzni sirup, melasa, javorov sirup ili nektar agave djeluju kao zamjena za med u odnosu 1:1.

Limunov sok

Koristite jabukovo sirće u srazmjeri 1: 1 kao zamjenu za limunov sok.

Maskarpone sir

Napravite sopstvenu zamjenu za maskarpone sir kombinujući 340 g krem sira sobne temperature i 1/4 šolje neutralne. Ova smjesa će zamijeniti 450 g maskarponea.

Šećer u prahu

Da biste zamijenili 1/2 šolje šećera u prahu, sameljite 1/2 šolje "običnog" šećera u blenderu dok ne dobijete fini prah.

Kisela pavlaka

Koristite obični jogurt kao zamjenu za kiselu pavlaku u srazmjeri 1:1.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.