Domaći recepti

Najukusnija tjestenina zapečena u rerni: Provjereni recept koji uvijek uspijeva, tajna je u jednom sastojku!

Autor Dragana Božić

Tražite recept za pastu, ovaj će vam postati omiljeni!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Roxiller

Recepti za tjesteninu su uvijek među najtraženijima, jer ova zasitna namirnica može da se spremi na "milion" načina.

Evo kako da pripremite pastu iz rerne!

Sastojci:

400 grama suve tjestenine
Dvije kašike maslaca
Dvije kašike brašna
Pola litra mlijeka
Kašičica senfa
200 grama narendanog sira
So, biber

Priprema:

Tjesteninu obarite u posoljenoj vodi dok ne bude "al dente". U dubljoj posudi, otopite maslac i dodajte mu brašno. Miješajte oko dva minuta na srednjoj vatri, čućete kako se brašno prži. Dodajte mlijeko malo-pomalo, i uz stalno miješanje pustite da provri. Sklonite s vatre i umiješajte sir, senf i začinite solju i biberom.

Iskusne domaćice reći će vam da je senf tajni sastojak ovog recepta, jer tjestenina i sos sami po sebi nemaju jak ukus. Senf će poslužiti kao pojačivač koji će istaknuti aromu sira!

Ocijeđenu tjesteninu pomiješajte sa sosom, stavite u pleh i zapecite u rerni zagrijanoj na 190 stepeni dok ne dobije zlatnu koricu. Po želji, možete narendati još sira na vrh. Poslužite toplo!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.