Drugi dan Kočićevog zbora obilježen je kulinarskim radionicama, modnom revijom zmijanjskog veza, promocijom domaćih proizvoda i druženjem sa piscima u graskom šatoru „Kod Jablana“.
Kulinarska radionica, organizovana od strane „Kuhinjice“, bila je porodičnog tipa, a učesnici su imali zadatak da spreme cicvaru, paprikaš i sutlijaš. Uz opuštenu atmosferu i savjete poznatog kuvara Dragana Šljivića učesnici su kući otišli sa novim znanjima, ali i punim stomacima.
Kutlače se uhvatio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je prisustvovao današnjim radionicama.
Pred modne revije, takođe je organizovana i radionica zmijanjskog veza.
Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić Banjac poručila je kako je cilj od početka bio da sve ono što Stričići i Manjača mogu da ponude, prezentuju mnogobrojnim posjetiocima ove manifestacije.
„Želimo svima da predstavimo lik i djelo Petra Kočića. Upravo Kočić i Manjača su mnogo više od onog sadržaja koji je ranije bio nuđen mnogobrojnim posjetiocima. Posebna čast mi je što će sutra 'Kočićeva nagrada' biti dodijeljena upravo ovdje, u našem gradskom šatoru, na Manjači“, poručila je ona.
Suzana Šalić, ispred Turističke organizacije Banjaluka, dodala je kako je ovo jedna od najznačajnijih manifestacija, koja uvijek privuče veliki broj turista.
„Mi smo ovdje da podržimo istinu, slobodu i otadžbinu. Manifestacije u Banjoj Luci su te koje u naš grad dovedu najveći broj turista. Ovo će biti još jedna uspješna manifestacija, koju ćemo uvijek podržavati“, navela je ona.
Predsjednik žirija za dodjelu „Kočićeve nagrade“, profesor Duško Pevulja, poručio je kako je konačno napravljen veliki, kvalitetan iskorak prilikom organizacije „Kočićevog zbora“.
„Kočić i njegovo djelo žive tokom čitave godine. Kočić je ovjekovječio Zmijanje, a sada, kroz ove radionice, to sve ulazi u svijest našeg naroda“, zaključio je Pevulja.
(M0NDO)