Kultura

Projekcija dokumentarnog filma o Banu Milosavljeviću u Banskom dvoru

Autor Dragana Božić

Povodom obilježavanja jubileja 90 godina postojanja rada Banskog dvora, poseban programski segment posvećen je čovjeku koji je najzaslužniji za proslavu ovako značajne godišnjice - Svetislavu Tisi Milosavljeviću, prvom banu Vrbaske banovine.

Izvor: Banski dvor

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 9. novembra 2022. godine u 19.00 časova održaće se projekcija dokumentarnog filma "MINISTAR – BAN – PERIKLE" (dokumentarni film posvećen liku i djelu Svetislava Tise Milosavljevića).

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora, svakim radnim danom, osim vikendom u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

O filmu "MINISTAR - BAN - PERIKLE"

Ko je bio Svetislav Tisa Milosavljević? Zašto Nišlije treba da ga pamte i šta je sve učinio za Banjaluku? Odgovore na ova i brojna druga pitanja o životu i djelu Svetislava Tise Milosavljevića donosi kratkometražni dokumentarni film "MINISTAR - BAN - PERIKLE", realizovan u produkciji Media i reform centra Niš.

Svetislav Tisa Milosavljević je rođen u Nišu 7. septembra 1882. godine. Bio je brigadni general i prvi ban Vrbaske banovine sa sjedištem u Banjaluci, koji je u dva navrata bio ministar u Vladi Kraljevine Jugoslavije.

Tokom balkanskih i Prvog svjetskog rata, izrastao je u opštepriznati autoritet za pitanja vojnog saobraćaja, uz istovremeno napredovanje koje će mu krajem 1925. godine donijeti i čin brigadnog generala. Zahvaljujući mnogo puta potvrđenoj stručnosti i revnosti, kralj Aleksandar ga je decembra 1926. godine izabrao za ministra saobraćaja. Jugoslovenski monarh je u oktobru 1929. godine Milosavljevića postavio za namjesnika u jednoj od devet novoformiranih banovina – u Vrbaskoj banovini. Taj izbor nipošto nije bio slučajan: kralj je vrlo dobro znao da veoma siromašnoj Vrbaskoj banovini treba starješina koji će ojačati povjerenje odanih, pridobiti kolebljive i suzbiti oponente, koji će razbuditi uspavane narodne snage i tako Krajinu povući iz učmalosti. Na sreću tadašnjih pa i potonjih Krajišnika, ponajviše Banjalučana, kraljev izbor je bio Svetislav Tisa Milosavljević.

Film "MINISTAR - BAN - PERIKLE" pored najvežnijih dostignuća i momenata iz života Svetislava Tise Milosavljevića, donosi još jedan važan ugao – koliko je on bio važan građanima Banjaluke i u kakvom su ga raspoloženju dočekali, a sa kakvim poštovanjem ispratili. Prema autorskoj ideji dr Predraga Jelenkovića scenario i režiju filma "MINISTAR -BAN -PERIKLE" potpisuje Goran Stanković.

Nakon što je film premijerno prikazan u Srbiji na zatvaranju Filmskih susreta u Nišu, projekcija i predstavljanje filma u Banskom dvoru će predstavljati premijerno prikazivanje filma u Republici Srpskoj.

Tokom projekcije prisutnima će se obratiti autorska ekipa filma, te istoričar dr Zoran Pejašinović i Dejan Dabić, filmski kritičar i umjetnički direktor Beogradskog festivala.

(Mondo)