• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koncert Bilje Krstić i Bistrik orkestra održan u Banskom dvoru

Autor Dragana Božić

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u četvrtak uveče održan je koncert jedne od najpoznatijih pjevačica etno muzike Bilje Krstić i njenog Bistrik orkestra.

 Биља Крстић.jpg Izvor: Banski dvor

Publika je uživala u repertoaru kojeg čini etno muzika iz Srbije i sa Balkana. Koncert je dio programa obilježavanja 90 godina postojanja Banskog dvora, a njime je obilježen i jubilej, 20 godina postojanja “Bistrika”.

"Između Banjaluke i mene postoji posebna ljubav i poštovanje. Banjaluka je jedan od retkih gradova koji je podržao „Bistrik“ od samog početka, a mi smo oni koji to ne zaboravljaju. Kada vam neko u životu nešto lepo učini, to treba da se zapamti i isto tako uzvrati. Ovde se osećam kao kod kuće. Dosta nastupa bilo je u Banjaluci u proteklih 20 godina i zato se Banjaluka našla na mapi koncerata koje ćemo održati u okviru naše turneje povodom jubileja", kazala je Bilja Krstić.

Za Bilju Krstić mnogo je važno što je sa svojim Bistrikom uspjela 20 godina da se drži puta tradicije.

Izvor: Banski dvor

"Baviti se tradicionalnom muzikom danas je herojstvo, jer ovo nije mejnstrim. Izdržali smo i uspeli da pokažemo da i takva muzika i takav odnos prema tradicionaolnoj muzici može da živi dugo ako se radi iskreno i sa velikom ljubavlju", naglasila je Bilja Krstić.

Bilja Krstić rođena je u Nišu gdje je završila je Srednju muzičku školu “Dr Vojislav Vučković”, a zatim Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu. Radila je muziku za više pozorišnih predstava u Narodnom pozorištu u Beogradu. Od 1983. godine zaposlena je u Radio Beogradu. Godine 2000. osniva “Bistrik orkestar”, a s njima snima i muziku za najgledaniji film svih vremena u Srbiji “Zona Zamfirova”. Sa “Bistrikom” je izdala albume “Bistrik”, “Zapisi”, “Tarpoš” i “Svod”. Njena karijera kreće 1975. godine, kada je preko audicije primljena u bend “Suncokret”. Na nagovor rok novinara Pece Popovića, Bilja i Bora Đorđević pristupaju bendu “Rani mraz”, u kom pjeva Đorđe Balašević, sa idejom da naprave supergrupu. Poslije “Suncokreta” i “Ranog mraza”, po nagovoru Balaševića, krenula je u solističku pop karijeru.

Izvor: Banski dvor

Pun pogodak u njenoj karijeri bio je zaokret ka etno muzici i muzičkoj baštini Srbije.

Moćan i eksplozivan Bistrik godinama na najbolji način pronosi ono što je najautentičnije sa ovih prostora. Na koncertima po metropolama svijeta njihov program doživio je veliko divljenje i priznanje. Nastupali su u prestižnim svjetskim prostorima kao što je Kennedy Center u Vašingtonu, Koloseum u Rimu, na festivalima u Indoneziji, Brazilu, SAD, Kanadi, Rusiji, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Turskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Poljskoj i Rumuniji.

Pored toga, vlasnici su brojnih priznanja kritičara i publike na koncertima širom Evrope i svijeta, uključujući Prinčevu nagradu za tri albuma: Bistrik, Zapisi i Tarpoš, godišnju nagradu festivala Beovizija, za promovisanje srpske muzike u inostranstvu, kao i nagradu za najbolju filmsku muziku rađenu za film „Zona Zamfirova“ u Valensiji. Sa Mikijem Stanojevićem (Bistrik orkestar) dobila je Grand Pri nagradu na SOFEST-u za muziku za film „Branio sam Mladu Bosnu“.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop