• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put na festivalu: "Karneval životinja" u Banskom dvoru na radost najmlađe publike (FOTO)

Autor Dragana Božić

Četvrti dan festivala "Jesenja sonata" bio je posvećen najmlađoj publici. Prvi put na festivalu održan je didaktički koncert sa ciljem razvoja i njegovanja publike i budućih konzumenata umjetničke muzike.

 Karneval životinja u Banskom dvoru Izvor: Banski dvor

Na programu se našlo čuveno djelo "Karneval životinja", francuskog kompozitora Kamija Sen Sansa, koje je pored solista Dinka Blagojevića i Dejana Jankovića na klaviru, izveo banjalučki kamerni orkestar "Ban Svetislav Tisa Milosavljević" pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović.

Na sceni su se našli i glumci Đurđa Vukašinović i Milan Trninić koji su mališane vodili kroz ovu povorku životinja, uvodeći ih u svaku od 14 dionica koje su opisivale različite životinje. Svaku životinju predstavljao je neki instrument. Tako je slona "ozvučio" kontrabas, lava klavir, flauta je dala "glas" pticama, dok je violončelo jako precizno opisalo kretanje labuda.

Čuli smo i kokoške, ribice, kengura, kukavicu, golubove, ali i pijaniste i fosile, da bi na kraju uslijedilo veliko finale.

Uspjeli su domaći muzičari sinoć u namjeri, koju je imao i Sen Sans, da nasmiju publiku. Široki osmjesi mališana, ali i roditelja krasili su Koncertnu dvoranu Banskog dvora cijelo veče.

Nakon završetka muzičkog dijela, izvođači su, uz duhovite glumce, predstavili djeci svoje instrumente i tako ih pobliže upoznali sa njihovim karakteristikama, pokazali im kakve sve tonove i koja muzika se može svirati na njihovim instrumentima, pa smo čuli i nek modernije numere, a neki su se oprobali i u dirigovanju.

A na kraju se i zapjevalo. Mala publika je zajedno sa roditeljima uz pratnju orkestra horski pjevala "U svijetu postoji jedno carstvo..."

Sudeći po reakcijama mališana, ali i roditelja, ovaj edukativni koncert bio je veoma uspješan jer su Banski dvor napustili uz mnogo osmijeha i graje.

Dirigent Branka Radošević Mitrović rekla je kako ovo nije prvi didaktički koncert, ali jeste prvi na ozbiljnom festivalu.

"Postoji jedna tradicija u gradu, bar što se mene tiče da organizujem didaktičke koncerte, ali je potpuno jedna drugačija dimenzija i značaj kada se to dešava u okviru jednog ozbiljnog festivala kao što je Jesenja sonata. Mnogo me obradovalo kada sam saznala da je bilo veliko interesovanje za ovaj koncert, što znači da imamo mladu buduću publiku koji treba da njegujemo. Mi odrasli treba da radimo na tome, a direktor Banskog dvora, Mladen Matović sa ovim pokazuje da mu je stalo do buduće publike i da radi intenzivno na tim stvarima. Nadam se da smo malu publiku prošetali kroz jedan čaroban svijet", kazala je Radošević Mitrović 

Završnica petog jubilarnog Internacionalnom muzičkog festivala "Jesenja sonata" ostavljena je za klavirski duo svjetskog glasa - "Duo Miroirs" iz Italije, koga muzička kritika označava kao "jedan od pet najboljih klavirskih dua sa četiri ruke današnjice".

Duo čine istaknuti italijanski pijanisti Antonelo di Onofrio i Klaudio Sovijero koji će cjelovečernjim koncertom u subotu 29. oktobra "spustiti zavjesu" na jubilarno peto festivalsko izdanje festivala "Jesenja sonata".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop