• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Održan koncert "Zagrebačkog kvarteta" u Banjaluci (FOTO)

Autor Dragana Božić

Kamerni sastav "Zagrebački kvartet" predstavio se sinoć publici u Banjaluci, u okviru petog Internacionalnog muzičkog festivala "Jesenja sonata".

 Загребачки квартет.jpg Izvor: Banski dvor

Publika je bila u prilici da uživa u kompozicijama Sorkočevića, Dvoržaka i Hajdna.

"Ovakvi festivali su jako važni, jer je jako važno da se zadrži umjetnički nivo u svakoj sredini. Program koji je publika imala priliku da čuje svirali smo cijelo ljeto, sve ove kompizicije sviramo u okviru našeg koncertnog ciklusa u Zagrebu. Ovo je složeni program, jako zanimljiv i raznolik, nadam se da je svako u publici pronašao nešto zanimljivo za sebe", kazao je violinista Martin Krpan.

Aktuelni sastav Zazgrebačkog kvarteta čine Martin Krpan (prva violina), Davor Filips(druga violina), Hrvoje Filips (viola) i Martin Jordan (violončelo).

Izvor: Banski dvor

Tokom prvih decenija u sastavu su se izmijenili brojni muzičari (Jan Prybyl, Jan Holub, Francis E. Arány, Dragutin Aranyi, Zlatko Topolski, Stjepan Šulek, Aleksandar Szegedi, Ljudevit Dobronji...) i već tada Zagrebački je kvartet uspostavio visoke kriterijume djelovanja koji ga i danas čine okosnicom zagrebačkog i hrvatskog kvartetskog muziciranja.

Ansambl je rano formirao koncept svojih programa koje čini široki repertoarski raspon, od klasike, Hajdna, Mocarta, Betovena, Bramsa, i tzv. željeznog kvartetskog repertoara, do savremenih autora s posebnim naglaskom na stvaralaštvo domaćih autora; djela Božidara Širole, Josipa Štolcera Slavenskog, Frana Lhotke, Antuna Dobronića, Borisa Papandopula, Mila Cipre, Milka Kelemena, Marka Ružđaka, Frane Paraća, Dubravka Detonija i brojnih drugih redovno su na koncertnim repertoarima.

Izvor: Banski dvor

Danas, trećeg dana festivala, koncert će održati Libor Novaček - internacionalno etabliran češki pijanista i profesor čuvenog Praškog konzervatorijuma.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop