• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena "Jesenja sonata": Za početak - beogradski "Metamorfozis" (FOTO)

Autor Vesna Kerkez

U Banskom dvoru u Banjaluci sinoć je otvoren festival "Jesenja sonata", koji se održava po peti put.

 Otvoren festival "Jesenja sonata" Izvor: JU Banski Dvor

Koncertom renomiranog kamernog gudačačkog orkestra "Metamorfozis" iz Beograda, po mnogima trenutno najboljeg srpskog gudačkog ansambla, otvoren je 5. Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata".

Na programu koncerta našle su se kompozicije Ivana Božičevića, Benjamina Britna, Dragane Jovanović, Davida Mastikose, Darije Andovske, Dmitrija Šostakoviča i Aleksandre Vrebalov.

"Velika nam je čast što imamo priliku da otvorimo festival koji traje već pet godina i svi napori koje je organizacija uložila u to da se ovaj festival bude ostvariv mislim da su vrijedni. Dosta dobrog programa prikazano je na prethodnim festivalima, a ovaj koji je sad pred publikom je izuzetan. Nadam se da se publici dopalo i ovo što mi radimo i što smo ponudili na večerašnjem koncertu", kazao je osnivač orkestra Saša Mirković.

Izvor: JU Banski Dvor

"Metamorfozis" se, prema ocjenama stručne javnosti u ovom trenutku smatra najboljim srpskim kamernim orkestrom. O tome najbolje svjedoče nagrada časopisa „Muzika Klasika“ za najbolji kamerni ansambl, te nagrada Udruženja kompozitora Srbije za najbolje izvođenje i promociju srpske umjetničke muzike.

"Ono što nas odvaja od drugih orkestara mislim da je ta neposrednost u prezentaciji, sam odnos sa publikom i izbor programa. Naša energija, opuštenost u nekom smislu, dočaravanje savremene muzike na jedan potpuno drugačiji način, to je nešto što nas odvaja od svih drugih standardnih klasičnih orkestara koje se uglavnom bave muzikom koja je nastajala u prethodnim periodima. Mi se bavimo muzikom koja je nastala u današnje vreme,imamo stalnu saradnju sa kompozitorima koji su živi i priliku da učimo od njih i gradimo taj odnos između komozitora i izvođača", naglasio je Mirković.

Izvor: JU Banski Dvor

Zamišljen kao elitni, višednevni muzički događaj, susret vrhunskih muzičkih umjetnika iz zemlje i inostranstva, te svojevrsni nacionalni i internacionalni forum najviših umjetničkih standarda, 5. Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata" od 25. do 29. oktobra u Banskom dvoru i Banjaluci će ugostiti značajna imena umjetničke muzike današnjice.

"Kroz svoje peto festivalsko izdanje „Jesenja sonata“ je već postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će, uvjereni smo, u budućnosti još snažnije stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te na radost publike, svake godine tokom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene", istakao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Drugog dana festivala, u srijedu 26. oktobra, predstaviće nam se "Zagrebački kvartet", ugledni kamerni sastav sa ozbiljnom međunarodnom reputacijom i tradicijom dugom više od stotinu godina.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop