• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Naš sin" na Zapletu: U krugu svačije porodice (FOTO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Hartefaktova predstava "Naš sin" prvi put na pozorišnim daskama, i to pred banjalučkom publikom.

 Predstava NAš sin na festivalu Zaplet u Banjaluci Izvor: A. Čavić

Treće večeri Međunarodnog festivala glumca "Zaplet", koji se u banjalučkom GP "Jazavac" održava po 14. put, pod sloganom "U krugu porodice", publika je imala priliku da učestvuje u jednoj pravoj, autentičnoj porodičnoj drami.

U okviru takmičarskog programa, nakon "Realista" iz Zagreba, gledali smo predstavu "Naš sin" u izvođenju beogradskog "Hartefakta".

Možda će vas zanimati

Riječ je o autorskom projektu Patrika Lazića, u kome igraju Dragana Varagić u ulozi majke, Aleksandar Ðinđić u ulozi oca i Amar Ćorović kao sin. Ovaj neobični projekat talentovanog režisera iz Pule, koji živi i radi u Beogradu, originalno se igra u stanu, a banjalučka publika imala je priliku da vidi prvo izvođenje ovog komada na pozorišnoj sceni.

Kako bi donekle prenijeli duh Hartefakt kuće, glumci su scenu podijelili s publikom, čiji je dio sjedio oko njih, a ostali pod budnim okom reflektora, koji se ne gase tokom cijele predstave. Na taj način, svi smo bili u dnevnoj sobi, u kojoj otac i majka čekaju sina koji dolazi izdaleka.

Izvor: A. Čavić

Uz pripremu supe, lazanja i tiramisua, razvedeni par razgovara o roditeljstvu, sopstvenim odlukama, greškama i načinu na koji su se odrazile na njihovog sina. Oni duboko u sebi ne nalaze načina da prihvate njegov identitet. Zaključujući da su sigurno oni krivi što je gej, odluče da ga oni i "poprave".

Publika "Zapleta" je u potpunoj tišini i sa velikom pažnjom ispratila cijeli komad. Nije bilo uključenih mobilnih telefona, otvaranja vrata, nelagodnog meškoljenja. Možda zato što smo se osjećali pomalo ranjivo pod svjetlom, a možda i jer je riječ o izuzetno ličnom, poznatom i iskrenom djelu na koje ne možete ostati ravnodušni. Pokazao je to i dugotrajan aplauz nakon predstave, ali i nakon razgovora s glumcima i autorom.

Izvor: A. Čavić

I Dodik je u predstavi

Zanimljivo je pomenuti jedan detalj - u tekstu postoji dio kada se majka i otac šale na račun vajber stikera Dodika i Vučića. Mislili smo da je u pitanju sitna prilagodba banjalučkoj publici, ali ista šala je i u beogradskom izvođenju.

Lazić kaže da je jako zadovoljan izvođenjem, ali i reakcijama iz publike.

"Večeras smo se uvjerili da komad funkcioniše i na sceni i osjetio sam da publika reaguje i da dopiremo do njih, što znači da možemo da putujemo dalje i da igramo van stana. Predstava je nastala iz moje potrebe da pišem o stvarima koje su ostale neizgovorene u okviru moje porodice.

Naravno, nije autobiografska u potpunosti, ali je nastala iz jedne veoma lične potrebe. Rijetke su prilike da možete da radite nešto ovako lično i potpuno vaše. Reditelj uvijek uzima tekstove koji ga se tiču, ali ovaj put je riječ o potpunom autorstvu i to je zasluga Hartefakta, koji mi je dao priliku da se to ostvari", kazao je.

Odgovarajući na pitanje iz publike rekao je da njegovi roditelji još nisu pogledali predstavu, ali da će biti zanimljivo vidjeti njihove reakcije. Naglasio je da su glumci koji igraju u predstavi bili njegov prvi i jedini izbor.

"Stvarno mi je bilo divno večeras, imao sam veću tremu nego inače, iako kod kuće igramo maksimalno pred 50 ili 60 ljudi, koji su nam stalno blizu i vidimo sve reakcije. Večeras nismo mogli baš sve da vas vidimo, ali mislim da smo uspjeli da vam prenesemo i emocije i humor, koji čine ovaj tekst", kazao je Amar Ćorović

Možda će vas zanimati

Predstava je premijerno 11. juna, a rad na njoj trajao je dva mjeseca.

"Tokom spremanja predstave mnogo smo istraživali i tekst i mnogo dokumentarnog i igranog materijala, koji nam je bio inspiracija i nekako je cijeli proces išao u pravcu istraživanja, a večeras kao da se to nastavilo, jer smo istražili kako predstava funkcioniše na velikoj sceni, kojoj smo onda ipak dali kamernu formu, a izraz prilagodili sceni", naglasio je Aleksandar Ðinđić.

Nagradu za glumca večeri i večeras je ponijela glumica, ovaj put Dragana Varagić.

"Bili ste divna i inspirativna publika, moram da priznam da nisam osjetila razliku, pratili ste nas od samog početka i mogli smo da pročitamo da dopiremo do vas. Naravno, postoji taj glumački napor da se obuhvati veće gledalište, ali nisam osjetila razliku u bliskosti s vama i publikom u Beogradu", kazala je Varagić, vidno uzbuđena zbog nagrade.

Zaplet se nastavlja i večeras, kada je na takmičarskom programu predstava "Tihi udah" iz Ljubljane. Nakon predstave očekuje nas razgovor s gostima iz Slovenije, kao i druženje s glumcem Milošem Timotijevićem, koje je zakazano za 22 časa.

Vidimo se u Jazavcu!

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop